Wat Is Het Festival Van Guelaguetza

Wat Is Het Festival Van Guelaguetza
Wat Is Het Festival Van Guelaguetza

Video: Wat Is Het Festival Van Guelaguetza

Video: Wat Is Het Festival Van Guelaguetza
Video: El origen de la Guelaguetza 2024, April
Anonim

Guelaguetza, of zoals het ook wel Monday on the Hill wordt genoemd, is een feestdag die in Mexico wordt gevierd op de laatste twee maandagen van juli. Elk jaar kijken Mexicanen uit naar deze dag.

Wat is het Festival van Guelaguetza
Wat is het Festival van Guelaguetza

Volgens de traditie die door de jaren heen is ontstaan, is het centrum van de viering van maandag op de heuvel het kleine Mexicaanse stadje Oaxaca. Speciaal voor deze vrolijke vakantie is daar een amfitheater gebouwd.

De geschiedenis van Guelaguetza begint in de pre-Spaanse tijd, toen de voorouders van de huidige Mexicanen festiviteiten organiseerden ter ere van Centeotl, de godin van het koren. Over het algemeen wordt Centeotl beschouwd als de god van de maïs onder de Azteken. Hij werd vaak afgebeeld als een jongen die maïskolven in zijn schoudertas droeg. Er waren stammen waar hij werd afgebeeld met landbouwattributen in zijn handen. Deze god had een dubbelganger in de vorm van een vrouw, haar naam was Chicomecoatl. Hoogstwaarschijnlijk wordt ze tegenwoordig vereerd door de Mexicanen, alleen onder de naam Centeotl.

Het begin van de jaarlijkse festiviteiten van Guelaguetza is 1932, waarin de stad Oaxaca haar 400ste verjaardag vierde. Sindsdien is deze prachtige traditie verdwenen.

Alle stedelingen verzamelen zich voor de viering, mensen uit naburige dorpen komen. Alle aanwezigen verkleden zich in nationale kostuums, met hun eigen handen genaaid. De hele dag dansen, plezier maken, elkaar feliciteren, drinken. Oaxaca is de enige stad in Mexico waar mezcal, een soort tequila, wordt bereid. Alle feestelijke evenementen vinden plaats in het amfitheater van de stad, waar de hele dag Mexicaanse deuntjes worden gespeeld. Ambachtslieden komen uit verschillende plaatsen en bieden bezoekers aan de festiviteiten om hun goederen te kopen. Sommigen koken nationale gerechten op straat en verkopen ze aan iedereen. In het amfitheater zelf worden allerlei amusementsevenementen gehouden. Daar kun je ook de productie van Bani Stuya Gulal bekijken, die vertelt over prinses Donahi en hoe de voorouders deze dag vierden.

Aan het einde van de festiviteiten wordt de koningin van Guelaguetza gekozen. Elke vrouw kan deelnemen aan de wedstrijd. De keuze valt op degene die de gebruiken, tradities en lokale geschiedenis het beste kent.

Aanbevolen: