Hoe Oud En Nieuw En Kerstmis Worden Gevierd In Israël

Inhoudsopgave:

Hoe Oud En Nieuw En Kerstmis Worden Gevierd In Israël
Hoe Oud En Nieuw En Kerstmis Worden Gevierd In Israël

Video: Hoe Oud En Nieuw En Kerstmis Worden Gevierd In Israël

Video: Hoe Oud En Nieuw En Kerstmis Worden Gevierd In Israël
Video: Kerst vieren in Israel 2024, April
Anonim

Israël is een land met unieke oude religieuze tradities. Tegelijkertijd worden de tradities en overtuigingen van vertegenwoordigers van andere nationaliteiten erin gerespecteerd. Twee populaire en geliefde feestdagen over de hele wereld - Nieuwjaar en Kerstmis, worden hier op een speciale manier gevierd.

Hoe Oud en Nieuw en Kerstmis worden gevierd in Israël
Hoe Oud en Nieuw en Kerstmis worden gevierd in Israël

Hoe nieuwjaar wordt gevierd in Israël

Joden vieren hun nieuwjaar - Rosj Hasjana, dat valt in september-oktober (Tishrei-maand). Deze feestdag markeert het begin van het jaar en symboliseert de dag van het einde van het proces van de schepping van de wereld door de Almachtige. Rosj Hasjana wordt gevierd volgens de maankalender, noodzakelijkerwijs op de nieuwe maan, alleen op maandag, dinsdag, donderdag of zaterdag. Dit zijn de dagen waarop gelovigen de balans opmaken van het uitgaande jaar en plannen maken voor het komende jaar.

Bij het vieren van Rosj Hasjana voeren Joden tashlikh uit - ze gooien stukjes brood of kiezelstenen in de rivier of de zee terwijl ze gebeden lezen, wat symbool staat voor reiniging van zonden.

Familie en vrienden moeten worden gefeliciteerd, geschenken gegeven, het allerbeste wensen in het komende jaar. Families verzamelen zich aan de traditionele tafel met een symbolische traktatie. Dit zijn appels in honing (zoet leven), wortelen in cirkels gesneden (een symbool van rijkdom), challah met rozijnen (een symbool van gezondheid), groenten en fruit (een symbool van een rijke oogst). De viering van het nieuwe jaar eindigt met Yom Kippur - Dag van Vergeving en Berouw. De gebruikelijke datum voor de nieuwjaarsviering voor Europeanen, 1 januari, werd 20 jaar geleden praktisch niet gevierd in Israël. Het verschijnen in het land van een groot aantal emigranten uit de voormalige USSR leidde ertoe dat deze vakantie geleidelijk ook hier wortel schoot. In Israël noemen ze hem "Sylvester". Het is niet eens een vrije dag, behalve als de eerste dag op zaterdag valt. Het wordt traditioneel gevierd met oudejaars-tv-shows, met familie en vrienden, met Olivier-salade, kaviaar en champagne.

Kerst vieren

De meest wijdverbreide religie in Israël is het jodendom, maar desalniettemin wordt de geboorte van Christus in het land gevierd als een nationale en wereldwijde feestdag. Veel religieuze pelgrims en toeristen komen naar Bethlehem, waar de hele nacht een feestelijke dienst wordt gehouden in de Basiliek van de Geboorte van Christus, de plaats waar Jezus werd geboren. Deze kleine stad transformeert op kerstdagen - er zijn elegante glanzende kerstbomen op straat, etalages trekken klanten aan met tal van goederen, alles glinstert en glinstert. Kerstdiensten worden door het hele land gehouden, in de beroemdste kerken: de Bovenkathedraalkerk, de Catholicon, de Geboortegrot, de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, Nazareth, zowel op 25 december volgens de katholieke traditie, als op 7 januari, volgens de orthodoxen.

Op kerstavond kunnen gelovigen de ster van Bethlehem aanraken in de grot waar Jezus werd geboren.

Van tijd tot tijd kan Kerstmis samenvallen met de oorspronkelijke Joodse feestdag van Chanoeka (de feestdag van kaarsen). Deze feestdag ontstond als een eerbetoon aan de herinnering aan de overwinning van de Joden op de Grieken en wordt doordeweeks gevierd, wanneer elke avond een nieuwe kaars wordt aangestoken in een speciale kandelaar-menora.

Aanbevolen: