Hoe Verloopt De Automobile Grand Prix Van Monaco?

Hoe Verloopt De Automobile Grand Prix Van Monaco?
Hoe Verloopt De Automobile Grand Prix Van Monaco?

Video: Hoe Verloopt De Automobile Grand Prix Van Monaco?

Video: Hoe Verloopt De Automobile Grand Prix Van Monaco?
Video: Race Highlights | 2021 Monaco Grand Prix 2024, April
Anonim

De Grand Prix van Monaco als onderdeel van het Formule 1-kampioenschap is een van de meest prestigieuze autoraces ter wereld. Het circuit van Monte Carlo is bijzonder uitdagend voor piloten omdat het dwars door de kronkelende straten van de stad loopt.

Hoe verloopt de Automobile Grand Prix van Monaco?
Hoe verloopt de Automobile Grand Prix van Monaco?

De Grand Prix van Monaco wordt sinds 1929 verreden in Monte Carlo. De wegen in het vorstendom staan al sinds het begin van de vorige eeuw bekend om hun hoge kwaliteit en voldoen aan de hoogste normen van hogesnelheidswedstrijden, daarom vereist het Formule 1-circuit geen speciale training. Glijbanen en scherpe bochten zorgen voor bijzondere moeilijkheden voor de deelnemers aan de races. Er is zelfs een risico dat de auto in het water valt, maar in dit geval staat er altijd een team van duikers klaar om de chauffeurs te redden.

De Grand Prix van Monaco is al vele jaren een van de meest spectaculaire etappes van het Formule 1-kampioenschap en spannende evenementen in het leven van het vorstendom. Traditioneel kijken leden van de koninklijke familie van Monaco vanaf het podium naar de race.

In tegenstelling tot andere etappes van de competitie, die op vrijdag beginnen, begint de Grand Prix van Monaco op donderdag met vrije runs. Voor hen zijn op deze dag 2 sessies voorzien met een duur van 1, 5 uur, alsook 1 uur op zaterdag. Racers rijden in de vrije modus over het circuit om de kenmerken ervan te bestuderen en de auto aan te passen.

Op zaterdag vindt de kwalificatie plaats, bestaande uit 3 sessies van 20, 15 en 10 minuten, waarin de piloot de kans krijgt om een willekeurig aantal ronden te rijden en de minste tijd te laten zien die telt. De coureurs met de beste resultaten nemen deel aan alle 3 de sessies, op basis waarvan hun plaats bij de start van de race wordt bepaald. Voor de Grand Prix van Monaco is de positie in de kwalificatie van groot belang: de baan die door de straten van de stad loopt, sluit de mogelijkheid om in te halen praktisch uit, daarom vergroot het de kansen van de coureur die als eerste gaat om te winnen.

De race zelf vindt plaats op zondag om 14:00 uur lokale tijd. Bij de Grand Prix van Monaco leggen piloten een afstand van 260 km af, wat verschilt van andere Formule 1-etappes, waar de gemiddelde afstand ongeveer 305 km is. De race duurt ongeveer 2 uur.

Tijdens de wedstrijd mag een team een willekeurig aantal pitstops maken voor bandenwissel en auto-onderhoud. Het betreden van de pitlane op het circuit van Monte Carlo wordt gekenmerkt door de noodzaak om de snelheid te verlagen naar 80 km/u, terwijl op andere routes de limiet 100 km/u is.

Aan het einde van de race worden de winnaars uitgereikt. De piloten gaan naar het podium, ze krijgen kampioenschapsbekers aangeboden, het volkslied van het land dat wordt vertegenwoordigd door de winnaar wordt gespeeld en vervolgens het volkslied van het land waarvoor zijn team speelt. De piloten gieten champagne over elkaar en feliciteren met de succesvolle afronding van de Grand Prix.

De ceremonie wordt traditioneel geleid door leden van de koninklijke familie. In het bijzonder werd in 2012 de Grand Prix uitgereikt door Prins Albert II van Monaco, de prijs voor de tweede plaats - Prinses Charlene, en voor de derde - de neef van de Prins, Prins Andrea.

Aanbevolen: