Hoe De Kaart Te Lezen?

Hoe De Kaart Te Lezen?
Hoe De Kaart Te Lezen?

Video: Hoe De Kaart Te Lezen?

Video: Hoe De Kaart Te Lezen?
Video: Navigeren 2024, Mei
Anonim

Het correct leren lezen van een kaart betekent het beheersen van de techniek van visuele waarneming en het begrijpen van de betekenis van grafische informatie.

Hoe de kaart te lezen?
Hoe de kaart te lezen?

In de regel wordt onderaan de kaart altijd de schaal geplaatst, weergegeven in drie versies - lineair, numeriek en verbaal.

Het kaartframe bestaat uit twee soorten lijnen: dunne binnenlijnen en 2 dikke buitenlijnen. De noordkant is het bovenste deel van het frame, de zuidkant wordt de onderste, west-links, oost-rechts genoemd. Boven het noordelijke deel van het frame worden de alfanumerieke waarden van dit blad van de kaart geplaatst - de nomenclatuur (code). Elk kaartblad van alle kanten en vier hoeken heeft andere kaartbladen van aangrenzende terreingebieden, die ook buren hebben.

De hele kaart is getekend met dunne horizontale en verticale lijnen in vierkanten. Verticale lijnen met een noord-zuid richting, horizontale lijnen met een west-oost richting. Deze lijnen vormen een raster van coördinaten voor de kaart. Als we de zijde van een willekeurig vierkant van het coördinatenraster berekenen op een schaal van 1 tot 50.000, 1 tot 25.000 of 1 tot 10.000, hebben ze op de schaal van deze kaart een waarde die gelijk is aan 1 km terrein.

Om de vereiste rastervierkanten op de kaart te bepalen, worden nummers geschreven tussen de buitenste en binnenste frames, die het aantal van alle rasterlijnen aangeven - de coördinaat. De kaart moet als volgt worden gelezen: aan de westelijke en oostelijke zijden van het frame worden de abscis-waarden van onder naar boven geschreven (aangeduid als "X"). Aan de noord- en zuidzijde worden van links naar rechts de ordinaatwaarden geschreven (aangeduid als "Y").

Het is vermeldenswaard dat hoe recenter de datum van de kaart is, hoe jonger deze is, wat in plaats daarvan betekent dat deze informatie over een bepaald gebied toont.

Er zijn situaties waarin het nodig is om de schaal van de kaart te achterhalen, waarop deze om de een of andere reden afwezig is. In dit geval zijn er verschillende methoden om de schaal van een dergelijke kaart te bepalen.

Allereerst kan de schaal worden berekend op een kilometerraster, met de wetenschap dat tussen de rasterlijnen een geheel getal kilometers is ingesteld.

De schaal van de kaart is te herkennen aan de afstand tussen aangrenzende objecten die op de kaart zijn uitgezet. Zo is het heel eenvoudig om op de kaart de afstand tussen de kilometerpaaltjes op de weg te berekenen.

U kunt de schaal van de kaart berekenen door deze te vergelijken met een andere kaart waarop de schaal is aangegeven. De bekendste methode was de directe berekening van de afstand op de grond tussen de objecten afgebeeld op de kaart.

Aanbevolen: