Wat Is "Brussel Bloementapijt"

Wat Is "Brussel Bloementapijt"
Wat Is "Brussel Bloementapijt"

Video: Wat Is "Brussel Bloementapijt"

Video: Wat Is
Video: Brussel bloementapijt, stadhuis, paleis. 2024, April
Anonim

Mensen van alle leeftijden hebben de schoonheid van bloemen bewonderd. In veel landen heeft zich een traditie ontwikkeld om vakanties te organiseren (Duitsland, Frankrijk, Nederland en andere) ter ere van deze verbazingwekkende wezens van de natuur. België is geen uitzondering. Toeristen van over de hele wereld komen naar haar bloementapijt.

Wat
Wat

De landschapsontwerper E. Stautemans kwam in de jaren 50 van de vorige eeuw op het idee om bloemcomposities te maken in de vorm van een soort ornament. Hij presenteerde ze voor iedereen om te zien in de steden Knock, Lille, San Nicolas. Hoewel deze bloemenwerken erg populair waren bij het publiek, waren ze klein van formaat. Voor het eerst in zijn huidige vorm werd in 1971 een bloementapijt gecreëerd in de hoofdstad van België voor het stadhuis.

En sindsdien is er een traditie om het centrale plein van Brussel om de twee jaar op deze manier te versieren ter ere van het Bloemenfestival, dat in augustus plaatsvindt. Ervaren tuiniers leggen op het trottoir een verscheidenheid aan ontwerpen van velen neer, waardoor een uniek "levend canvas" van schoonheid en spektakel ontstaat, dat vanwege zijn veelkleurigheid en patroon het Brusselse bloementapijt werd genoemd.

Aan de totstandkoming van dit meesterwerk gaat een enorme hoeveelheid werk vooraf. Eerst worden de belangrijkste "karakters" gekweekt - begonia's. Ze werden niet alleen gekozen vanwege hun rijke kleurenpalet en talrijke variëteiten, maar ook vanwege hun vermogen om ongunstige weersomstandigheden te weerstaan. Maar voordat deze bloemen het hoogtepunt van hun schoonheid bereiken, duurt het ongeveer twee jaar.

Een jaar voor de vakantie wordt een thema voor een bloementapijt bedacht en gekozen. Het kan een soort evenement zijn, het wapen van de stad en nog veel meer. In 2008 werden de makers van het bloementapijt bijvoorbeeld geïnspireerd door Franse ornamenten uit de 18e eeuw, in 2010 - door de mysteries van het verleden van Europa en in 2012 - door de cultuur en nationale kleuren van de stammen van het Afrikaanse continent.

Nadat het thema is gekozen, wordt het aantal kleuren en kleurencombinaties berekend en worden ter plaatse schetsen gemaakt om het uit te voeren. De dag voor de start van het feest gaan ontwerpers, hoveniers en vrijwilligers aan de slag. Zij zijn het die in het centrum van Brussel in een paar uur tijd een bloemendoek met een origineel patroon zullen “weven”. Eerst worden de groene delen van het tapijt aangelegd met gazongras, en pas daarna - de bloemmotieven.

Hoewel er in veel landen van de wereld een traditie bestaat om bloemendoeken te verspreiden, kan geen van hen in gratie en schoonheid worden vergeleken met een Brussels bloementapijt. Dit wonder van de bloemisterij, 's avonds verlicht, creëert een sfeer van magie, een sprookje en is een van de meest kleurrijke, mooie en opwindende shows.

Aanbevolen: