Hoe Is Jaan's Day In Estland

Hoe Is Jaan's Day In Estland
Hoe Is Jaan's Day In Estland

Video: Hoe Is Jaan's Day In Estland

Video: Hoe Is Jaan's Day In Estland
Video: What is JAANIPÄEV? (St. John’s day in Estonia) 2024, April
Anonim

Jan's Day is de tweede belangrijkste feestdag in Estland na Kerstmis. Het wordt gevierd op 23 juni en wordt beschouwd als de dag van hekserij en wonderen. En de analogie van deze oude feestdag, die uit de heidense tijden is voortgekomen uit de moderne tijd, is de Russische dag van Ivan Kupala.

Hoe is Jaan's Day in Estland
Hoe is Jaan's Day in Estland

John's Day was tot 1770 een officiële feestdag in Estland. Toen, aan de vooravond van de vakantie, niet ver van stuwmeren en rivieren, werden vreugdevuren ontstoken, liederen en dansen georganiseerd. En de dappersten gingen naar het bos om een varenbloem te vinden, die volgens de legende alleen deze nacht bloeit. Groot geluk en rijkdom wachtten op de vinder. Op Jaans dag weefden de meisjes een krans van negen verschillende bloemen en gingen erin slapen, want in een droom zou de bruidegom naar haar toe komen en de krans van haar hoofd halen.

Het belangrijkste symbool van deze feestdag is een vreugdevuur, omdat vuur al sinds de oudheid wordt beschouwd als een sterk en reinigend element dat in staat is om te beschermen tegen kwade krachten. De boeren probeerden het vuur zo hoog mogelijk te maken zodat al het vuile en verouderde erin zou uitbranden, en alle dorpelingen namen deel aan de voorbereiding ervan.

De afschaffing van Jaan's Day had echter geen invloed op de houding van het Estse volk tegenover hem, en sinds 1990 werd hij opnieuw een officiële feestdag. Tegenwoordig proberen zelfs de autoriteiten van de steden van dit land de organisatie en uitvoering ervan te vergemakkelijken. In de nacht van Jaanov-dag worden in elk district van de stad nog steeds grote vreugdevuren aangestoken bij het water, worden dansen gearrangeerd en worden liedjes gezongen.

Honderden stedelingen komen samen om plezier te maken, te dansen, deel te nemen aan trekkingen en bier te drinken, wat trouwens de traditionele drank van deze vakantie is. De bierbedrijven van de stad zijn al lang begonnen met het voeren van reclamecampagnes die samenvallen met de vakantie. En de volgende dag publiceren lokale kranten informatie over de omvang van de brand, het aantal gasten en het aantal gedronken drankjes in lokale kranten.

Maar het is niet gebruikelijk voor de Esten om op Jaanov-dag in een rivier of vijver te zwemmen. Maar ze gaan deze vakantie graag naar de sauna en bereiden zelfs van tevoren bezems voor op zo'n evenement. Volgens hun oude legendes heeft een bezem die voor de vakantie is voorbereid, het hele jaar door genezende kracht.

Aanbevolen: