Moederdag In In Rusland: Welke Datum, Gefeliciteerd

Inhoudsopgave:

Moederdag In In Rusland: Welke Datum, Gefeliciteerd
Moederdag In In Rusland: Welke Datum, Gefeliciteerd

Video: Moederdag In In Rusland: Welke Datum, Gefeliciteerd

Video: Moederdag In In Rusland: Welke Datum, Gefeliciteerd
Video: Moederdag 2024, April
Anonim

Veel feestdagen zijn uitgevonden, maar misschien wel de meest noodzakelijke, de meest eerbiedige en tedere daarvan is Moederdag. Ondanks het feit dat het een korte geschiedenis van vieringen heeft in Rusland en in bepaalde kringen behoorlijk populair is geworden, zijn er tegelijkertijd gegevens van een VTsIOM-enquête, volgens welke 47% van de Russen deze feestdag nooit heeft gevierd en slechts 16 % van de respondenten weet precies de datum.

Moederdag
Moederdag

Vakantiegeschiedenis in de wereld

Het begint in de oudheid. Zelfs in het paleolithische tijdperk was het beeld van een vrouw de oppergod. De moedergodin als collectief beeld is aanwezig in de mythologieën van verschillende landen. In Armenië is de godin de moeder Anahit, in het oude Griekenland is Aphrodite de godin van schoonheid en liefde, zij is de godin van huwelijk en bevalling en een kinderverzorgster, in het oude Egypte is Isis de godin van vrouwelijkheid en moederschap, in India Matri is de moedergodin, Shakti is de godin van het vrouwelijke principe.

De mythologieën van andere landen vermelden ook de verering van hun godinnen, die werden geïdentificeerd met de voorouders van alles. Moederaanbidding heeft altijd bestaan. Een van de treffende voorbeelden van bewondering voor een vrouw kan ook de verering door de christelijke kerk van de Moeder Gods, als ouder van de Godmens Jezus Christus, worden genoemd. Momenteel wordt Moederdag gevierd in meer dan 130 landen over de hele wereld, waaronder Rusland. Elk land heeft zijn eigen officiële datum, evenals de tradities van de viering.

Moederdag
Moederdag

Moederdag in Rusland

In de Russische Federatie (toen nog in de Sovjet-Unie), werd voor het eerst in 1988 een evenement voor moeders gehouden in de stad Bakoe. Het werd geïnitieerd en georganiseerd door een eenvoudige leraar van de Russische taal en literatuur Elmira Javadovna Huseynova. Ze schreef het script en stuurde het naar tijdschriften. Het script werd in 1992 gepubliceerd in het tijdschrift voor leraren "Education of Schoolchildren".

Ook deed ze een oproep om jaarlijks dergelijke evenementen te houden. Deze oproep werd in 1988 en 1989 in verschillende edities gepubliceerd en aantekeningen over de vakantie zelf verschenen in het tijdschrift School and Production en de krant Sovetskaya Rossiya. Voor Elmira Huseynova is Moederdag een goede traditie geworden en na haar vele scholen hebben ze het stokje overgenomen. De feestdag werd in feite een nationale feestdag, lang voordat het officieel werd erkend.

Het werd pas officieel opgericht in 1998, dat wil zeggen 10 jaar na de eerste onofficiële viering. De basis voor de oprichting was het decreet van de president van Rusland Boris Nikolayevich Jeltsin, nummer 120, ondertekend op 30 januari 1998. Het decreet "Op Moederdag" werd ontwikkeld op initiatief van de plaatsvervanger van de Doema van de Russische Federatie AV Aparina. Zijn doel was om familietradities te ondersteunen en een eerbiedige houding ten opzichte van de vrouw - de voortzetting van de clan. Daarom worden op deze dag niet alleen moeders gefeliciteerd, maar ook zwangere vrouwen die binnenkort moeder worden.

symbolen

Het is algemeen aanvaard dat het symbool van Russische Moederdag een teddybeer en een vergeet-mij-nietje is. Maar daar is geen officiële bevestiging van. De officiële versie gaat alleen over vergeet-mij-nietje. Waar kwam dit meningsverschil vandaan? Om deze dag bij te werken heeft de Charitable Foundation "Link of Generations" in 2011 de actie "Mam, I Love You" in het leven geroepen. Vergeet-me-niet werd het symbool van deze actie, als een bloem die kan herinneren aan vergeten dierbaren. En op de ansichtkaarten die de organisatoren speciaal voor dit evenement ontwikkelden, werd datzelfde vergeet-mij-nietje in zijn pootjes vastgehouden door een teddybeer.

vergeet-mij-niet-symbool
vergeet-mij-niet-symbool

Misschien wordt daarom ten onrechte aangenomen dat de feestdag twee symbolen heeft: een beer en een vergeet-mij-nietje. In feite is er maar één symbool - het is een vergeet-mij-niet-bloem, en het is geen symbool van de vakantie zelf, maar van een actie.

Wanneer gevierd in Rusland

Volgens het decreet van de president van Rusland wordt Moederdag gevierd op de laatste zondag van november. In 2019 valt deze dag op de 24e. Daarom moeten moeders in 2019 op 24 november in Rusland worden geëerd. De feestdatum is geen niet-werkdag op de productiekalender en wordt niet overgedragen naar de volgende werkdag. Volgens de kalender is dit een normale zondag. Evenementen die aan deze dag zijn gewijd, vinden meestal plaats op zondag in culturele en vrijetijdscentra en op de laatste werkdag ervoor in onderwijsinstellingen, afhankelijk van de lengte van de werkweek. Dit jaar worden er op vrijdag 22 november met een vijfdaagse werkweek en zaterdag 23 november met een zesdaagse werkweek feestelijke concerten en matinees in scholen en kleuterscholen georganiseerd.

Hoe moeder te feliciteren?

Elk kind, zelfs de kleinste, kan mama feliciteren. Voor haar is alleen een knuffel en een kus van haar kind genoeg om zich gelukkig te voelen. Het zal leuk zijn om eenvoudige, warme en oprechte woorden te horen: "Mama, ik hou van je." Natuurlijk, in kleuterscholen en scholen, doen leerlingen, onder begeleiding van leraren, verschillende ambachten met hun eigen handen en leren ze gedichten en liedjes. De literatuur is rijk aan materiaal gewijd aan moeders. U kunt kiezen voor elke smaak en elke situatie. Hier zijn enkele voorbeelden om te feliciteren. Gewoon gedichten voor moeders om te gebruiken bij formele evenementen.

mama
mama

Gedichten met eenvoudige menselijke wensen voor alle moeders van verschillende leeftijden (collega's, kennissen, vriendinnen, buren, grootmoeders, jonge en zwangere vrouwen).

wensen
wensen

En hier zijn woorden van dankbaarheid van kinderen en kleinkinderen.

Moederdag
Moederdag

En natuurlijk gedichten, met veel van de meest tedere woorden van dankbaarheid van liefhebbende kinderen.

van kinderen
van kinderen
Moederdag
Moederdag

Ook weerhoudt niets je ervan om mama in je eigen woorden uit de grond van het hart te bedanken en te feliciteren:

“Mijn lieve, lieve mama! Ik feliciteer je met deze prachtige dag! Bedankt dat je me het leven hebt gegeven, voor alles wat je voor me hebt gedaan. Laat je ogen nooit tranen kennen, en je kinderen, dat wil zeggen, wij, en kleinkinderen kunnen je alleen maar gelukkig maken. Een lang leven voor jou, gezondheid en gemoedsrust."

Als woorden niet in mooie zinnen kunnen worden gecomponeerd, kun je gewoon prachtig schrijven in elke grafische editor op een prachtige foto.

liefs mam
liefs mam
Mama
Mama

In ieder geval zijn woorden niet het belangrijkste, daden zijn belangrijker in het leven.

Daarom is het absoluut noodzakelijk om moeders niet te vergeten en te feliciteren met deze magische vakantie op 24 november 2019 en hen uw tederheid, liefde en zorg te geven.

Aanbevolen: