Waarom Eieren Schilderen?

Waarom Eieren Schilderen?
Waarom Eieren Schilderen?

Video: Waarom Eieren Schilderen?

Video: Waarom Eieren Schilderen?
Video: Hoe gezond zijn eieren? 2024, April
Anonim

Sinds de oudheid beschouwden mensen het ei als een object van aanbidding, omdat het schijnbaar levenloze object voor hun ogen veranderde in een warme zwermende klomp leven. Het is niet verwonderlijk dat velen geloofden in de geboorte van de hele wereld uit een ei, dat een symbool werd van nieuw leven in verschillende religies. En tegenwoordig zijn sommige kerkrituelen niet compleet zonder eieren.

Paaseieren kunnen alle kleuren van de regenboog hebben
Paaseieren kunnen alle kleuren van de regenboog hebben

De traditie van het verven van kippeneieren was bekend bij de oude Romeinen, en zelfs geschilderde struisvogels werden gevonden in de graven van de Egyptenaren. De vroege christenen gaven een nieuwe betekenis aan de gewoonte om elkaar eieren te geven voor de feestdagen. De rode kleur van de schaal symboliseerde het bloed van de gekruisigde Christus, en dergelijke eieren moeten met Pasen naar geliefden worden gestuurd. Volgens de legende bracht Maria Magdalena een gebakken ei naar keizer Tiberius en het nieuws van de op handen zijnde opstanding van Jezus. Hij lachte alleen maar en zei dat de kans op zo'n gebeurtenis niet groter is dan de kans op een bescheiden cadeau voor een kleurverandering. En op datzelfde moment werd het ei in zijn hand scharlakenrood.

Deze traditie komt vooral veel voor onder orthodoxe christenen. In andere landen hebben andere kleuren en uitleg de voorkeur. Polen maken eieren in alle kleuren van de regenboog en vertellen kinderen dat de Maagd Maria ooit hetzelfde deed om een baby te vermaken. De Oostenrijkers geven de voorkeur aan groen: volgens hen betekent het de komst van de lente en de belofte van hoop. Gele eieren zijn populair in Istanbul voor Pasen. Onderzoekers hebben geen exacte verklaring voor deze keuze, maar historici suggereren dat het voor lokale christenen het gemakkelijkst was om aan deze specifieke kleurstof te komen.

Er is ook een nuchtere verklaring voor de traditie van het verven van eieren. Tijdens de hele lange vastentijd zijn ze, net als al het magere voedsel, verboden. Maar de kippen houden niet op met leggen. Dus de gastvrouwen kookten testikels voor toekomstig gebruik totdat koelkasten verschenen. En om ze niet met rauw te verwarren, werden uienschillen aan het water toegevoegd.

Tegenwoordig staat de paastraditie het gebruik van alle kleuren van de regenboog toe bij het verven van eieren. Tegelijkertijd betekent geel een wens voor welvaart, blauw betekent hoop, groen betekent wedergeboorte. Je kunt de eieren wit laten, want dit is de kleur van hemelse zuiverheid. En alleen zwart is ten strengste verboden - dit is een teken van verdriet en rouw in christelijke landen.

Aanbevolen: