Hoe Vaderdag Wordt Gevierd In België

Hoe Vaderdag Wordt Gevierd In België
Hoe Vaderdag Wordt Gevierd In België

Video: Hoe Vaderdag Wordt Gevierd In België

Video: Hoe Vaderdag Wordt Gevierd In België
Video: Vaderdag tips 2024, April
Anonim

Belgische Vaderdag kent geen strikt vaste feestdatum. Het wordt gevierd op de tweede zondag van juni en wordt niet minder vereerd door de inwoners van België dan door de Russen op 23 februari.

Hoe Vaderdag wordt gevierd in België
Hoe Vaderdag wordt gevierd in België

Deze feestdag gaat niet terug naar het verre verleden - Vaderdag in België werd relatief recent gevierd, in de 20e eeuw. Er is een versie die aanvankelijk de feestdag in Amerika verscheen, en de oprichter was de Amerikaanse Sonora Smart Dodd uit de stad Washington. Haar vader, een veteraan van de burgeroorlog, voedde alleen zes kinderen op. Zijn vrouw stierf bij de geboorte van haar laatste kind, maar William Smart, zo heette de vader van de Amerikaan, slaagde erin voor de erfgenamen te zorgen. Mevrouw Dodd stelde voor om een bepaalde dag opzij te zetten om niet alleen haar heldhaftige vader te eren, maar alle vaders in het algemeen.

Er wordt aangenomen dat Vaderdag het belang benadrukt van de rol van het hoofd van het huishouden bij het opvoeden van kinderen, en niet alleen als een leverancier van rijkdom. Geleidelijk aan werd deze feestdag zo populair dat hij de grenzen van Amerika overschreed. Tegenwoordig wordt het in bijna alle landen van de wereld gevierd, ook in België. Toegegeven, in tegenstelling tot andere landen, waar de derde zondag van juni als Vaderdag wordt beschouwd, vieren de Belgen het op de tweede zondag in juni. Zo feliciteren de Belgen dit jaar hun vaders op 10 juni en in 2013 op 9 juni.

Ondanks het feit dat de feestdag nog geen erg lange geschiedenis heeft, hebben de Belgen bepaalde tradities ontwikkeld die verband houden met deze datum. Op deze dag is het gebruikelijk om arme alleenstaande vaders te helpen, ook financieel. Over het algemeen schenken vrouwen en meisjes niet alleen vaders, maar ook alle belangrijke mannen in hun leven - grootvaders, ooms, broers, echtgenoten - de beroemde Belgische chocolade, ansichtkaarten en bloemen die met hun eigen handen zijn gemaakt. Overigens is de kleur van het boeket ook van belang. Het is gebruikelijk om rode rozen te geven als de vader nog leeft, en om het graf van een overleden man te versieren met witte rozen. Het is gebruikelijk om Vaderdag actief door te brengen in België, daarom worden er traditioneel ter ere van deze datum wandeltochten en tal van actieve spelletjes georganiseerd.

Aanbevolen: