Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In IJsland

Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In IJsland
Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In IJsland

Video: Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In IJsland

Video: Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In IJsland
Video: 10 RAARSTE FEESTDAGEN! 2024, April
Anonim

In IJsland duren de wintervakanties lang: van half december tot 6 januari. Het belangrijkste feest is Kerstmis, waarop reikhalzend wordt uitgekeken en waarop zorgvuldig wordt voorbereid. Maar IJslanders vieren het nieuwe jaar ook vrolijk, luidruchtig, op grote schaal, zowel in Reykjavik als in het IJslandse achterland.

IJslands nieuwjaar
IJslands nieuwjaar

Voor IJslanders wordt het nieuwe jaar niet geassocieerd met een overvloed aan verschillende lekkernijen, hoewel een feestelijk laat diner een traditie is die ze toch proberen niet te doorbreken. Op de nieuwjaarstafel zetten ze meestal lichte snacks, verschillende snacks en snoep, evenals een verscheidenheid aan drankjes. Op vakanties in IJsland worden veel sterke alcoholische dranken geconsumeerd, en onder niet-alcoholische dranken staan sappen, limonades, thee en sterke hete koffie met kruiden hoog in het vaandel.

Nieuwjaarsfeesten in IJsland beginnen niet na de lopende klok te vieren, maar een beetje van tevoren. De pre-vakantieavond op 31 december is gevuld met gelach, gesprekken, vriendelijke communicatie en ontmoetingen met familieleden.

Rond 19: 30-20: 30 verlaten IJslanders traditioneel hun huizen en maken een wandeling door slimme, fleurig versierde straten. Het is niet gebruikelijk om zelfs bij ijzig weer tussen vier muren te zitten.

Oudejaarsfeesten in IJslandse steden lijken een beetje op carnavalsoptochten. In een noordelijk land is het gebruikelijk om het huis ofwel volledig gekleed in een of andere fancy dress te verlaten, of in ieder geval met hoepels met hertenhoorns of een feestelijke rode muts.

IJsland probeert altijd meer licht te brengen op oudejaarsavond. Volgens een lange traditie worden er vuurwerkfestivals gehouden in Reykjavik en andere steden. Vuurwerk en vuurwerk worden de lucht in geschoten sinds de avond van 31 december, de hele actie duurt uren tot 4-5 uur op 1 januari. Tegelijkertijd is het toegestaan om explosief schitterend vuurwerk af te vuren, zowel in de centrale straten en pleinen van steden als op het grondgebied van particuliere huizen.

Voordat de lucht boven IJsland op nieuwjaarsdag bedekt is met dikke rook van vuurwerk, kun je in de avonduren het kleurrijke, zeer mooie noorderlicht aanschouwen.

Nieuwjaar in IJsland
Nieuwjaar in IJsland

Een andere verplichte nieuwjaarstraditie in IJsland, ook geassocieerd met licht, is het aansteken van enorme vreugdevuren. Zo'n evenement trekt altijd een groot aantal mensen. Zowel locals met kinderen als toeristen komen kijken naar de vlammende vlammen in de duisternis. Bijna 100 vreugdevuren breken in het hele land uit voordat het nieuwe jaar begint. In Reykjavik worden ongeveer 10 grote vreugdevuren aangestoken.

Het is in IJsland niet gebruikelijk om de feestdag zelf op straat te vieren. Daarom probeert iedereen om 23.00 uur zich te verspreiden naar hun huizen, restaurants en cafés, nachtclubs. Het afsteken van vuurwerk wordt tijdelijk stopgezet.

Oud en Nieuw is voor IJslanders niet puur een gezinsvakantie. Het is gebruikelijk om hem in een groot gezelschap te ontmoeten: met familie, vrienden en kennissen, met buren. Gefeliciteerd "Gelukkig Nieuwjaar!" in het IJslands klinkt het als "Gleðilegt Nýtt Ár!"

In IJsland geloven ze oprecht dat een vakantie luidruchtig en helder moet zijn, gevuld met muziek, gelach en gesprekken. Dan worden volgend jaar allerlei problemen omzeild, er zullen geen boze geesten aan vast zitten. En ook IJslanders geloven nog steeds dat magische wezens, zoals trollen, in de buurt van nederzettingen en steden leven. Tijdens de wintervakanties komen ze naar de mensen toe. Daarom kun je op straat, tussen de menigte moeders die op oudejaarsavond lopen, mythische wezens ontmoeten. Dit belooft veel geluk en geluk in het komende jaar.

Lawaai, rumoer, muziek en vuurwerk gaan door tot minstens 3 uur 's nachts. Daarna lopen de straten van IJslandse steden stilaan leeg. Om 5-6 uur 's ochtends is het stil. Op 1 januari willen IJslanders de hele dag rusten, slapen en hun huis niet verlaten. De vakantie en vrolijke winterfestiviteiten gaan door met de komst van de late avond, en daarna duren ze nog enkele dagen.

Aanbevolen: