Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In Oezbekistan

Inhoudsopgave:

Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In Oezbekistan
Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In Oezbekistan

Video: Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In Oezbekistan

Video: Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In Oezbekistan
Video: Gong Xi Fa Cai! Ook wel: Gelukkig Nieuwjaar! 2024, April
Anonim

In Rusland wordt het nieuwe jaar twee keer gevierd - in de oude stijl en op een nieuwe manier. Deze traditie wordt als exclusief Russisch beschouwd, maar het blijkt dat de buren ook twee keer oud en nieuw hebben, bijvoorbeeld in Oezbekistan is er Navruz - het ontwaken van de natuur.

Hoe nieuwjaar wordt gevierd in Oezbekistan
Hoe nieuwjaar wordt gevierd in Oezbekistan

instructies:

Stap 1

In Oezbekistan wordt, net als in Rusland, het nieuwe jaar twee keer gevierd: op 1 januari in Europese stijl, en op 21 maart - de tweede keer, betekent deze dag dat de natuur uit de slaap is gehaald en het tijd is om landbouwwerkzaamheden te beginnen. De keuze van deze datum werd bepaald door de natuurlijke omstandigheden van de staat. Deze feestdag in Oezbekistan heet Navruz en wordt al vele eeuwen achter elkaar gevierd, maar pas aan het begin van de jaren 2000 werd de feestdag een officiële vrije dag.

Stap 2

Navruz wordt alleen overdag gevierd, altijd omringd door familie, en het is gebruikelijk om te bezoeken gedurende de 30 dagen die volgen op 21 maart, dat wil zeggen dat we kunnen zeggen dat de festiviteiten een maand duren.

Stap 3

Er is een overtuiging dat als je de dertiende dag van Navruz doorbrengt, het hele jaar voorbij zal gaan. Dat is de reden waarom Oezbeken op deze dag proberen niet te vloeken, overtredingen te vergeven en geen advies te vragen. En de gast die op deze dag als eerste de drempel van het huis overschrijdt, zou idealiter zachtmoedig, kalm, geestig moeten zijn, zodat het volgende jaar net zo goed is als de gast zelf.

Stap 4

Tijdens de viering worden traditionele Oezbeekse gerechten op tafel geserveerd - shurpa, pilaf, taarten met lentekruiden. En het is helemaal niet traditioneel voor, misschien, alle landen ter wereld, behalve Oezbekistan, watermeloen. En hoe roder en zoeter het is, hoe succesvoller het jaar zal zijn voor de eigenaren van het huis. Als de gasten vol zijn, belooft het jaar een vruchtbaar en vreugdevol jaar te worden.

Stap 5

Wat betreft de viering van het seculiere nieuwjaar, dat op 1 januari wordt gevierd, zijn de tradities hier vergelijkbaar met die van veel mensen. Zoals in elk land is er de Kerstman in Oezbekistan, hoewel zijn namen Korbobo en Snegurochka Korkiz zijn. Hun team wordt niet voortgedreven door herten of paarden, maar door ezels. Vanwege de klimatologische omstandigheden is sneeuw zeldzaam in dit Aziatische land. Maar desondanks zijn er versierde kerstbomen in de ramen en op de pleinen en zijn overal Happy New Year-posters zichtbaar.

Stap 6

Feesten, wedstrijden, dansen en geschenken zijn verplichte kenmerken van de vakantie. Er zijn nog twee kenmerken bij het vieren van het nieuwe jaar:

- terwijl het klokkenspel slaat, moet je 12 druiven eten, naar het aantal maanden in een jaar, en dan komt je gekoesterde wens volgend jaar uit;

- als je de afgestoken borden de dag ervoor breekt en weggooit, dan gaat al het slechte dat in het oude jaar was niet in het nieuwe.

Stap 7

In Oezbekistan is het verboden vuurwerk en ander vuurwerk op te blazen, wat als voorbeeld kan worden genomen voor Rusland. Maar waar het ook gebeurt om het nieuwe jaar te vieren, als hechte en dierbare mensen in de buurt zijn, zal het komende jaar nog steeds succesvol, helder en vruchtbaar zijn.

Aanbevolen: