Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data Gevierd Op 24 Mei

Inhoudsopgave:

Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data Gevierd Op 24 Mei
Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data Gevierd Op 24 Mei

Video: Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data Gevierd Op 24 Mei

Video: Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data Gevierd Op 24 Mei
Video: Flevoziekenhuis sluit 2020 af met tekort 2024, April
Anonim

24 mei is in de meeste landen een gewone werkdag. Op een aantal plaatsen op deze datum zijn er echter verschillende belangrijke evenementen die actief worden gevierd in verschillende staten.

Feestdagen, belangrijke evenementen, gedenkwaardige data gevierd op 24 mei
Feestdagen, belangrijke evenementen, gedenkwaardige data gevierd op 24 mei

Dag van Slavisch Schrijven en Cultuur

Op 24 mei viert Rusland de Dag van de Slavische Geschreven Taal en Cultuur. Tijdens deze feestdag herinneren zowel gelovigen als liefhebbers van de Russische cultuur en literatuur zich de rol van de heiligen Cyrillus en Methodius bij de vorming van het Slavische schrift.

Op dezelfde dag wordt de culturele rol van Cyrillus en Methodius herdacht in Bulgarije en Macedonië.

De broers Cyrillus en Methodius, die in de 9e eeuw leefden, predikten het christendom in Bulgarije. Ze creëerden ook het eerste Slavische alfabet - het werkwoord. Vervolgens werd op basis van deze letter het Cyrillische alfabet ontwikkeld - het alfabet dat door veel Slavische volkeren, waaronder Russen, wordt gebruikt.

Lange tijd werden Cyrillus en Methodius voornamelijk in de kerk vereerd vanwege hun zendingswerk. In de 19e eeuw begonnen echter steeds meer mensen aandacht te besteden aan het culturele erfgoed dat ze achterlieten. Sinds 1863 werd de herdenkingsdag van Cyrillus en Methodius vastgesteld op 11 mei, dat wil zeggen 24 mei in de nieuwe stijl. In de Sovjettijd heeft deze feestdag zijn populariteit verloren en bleef in de schaduw, als een religieuze. Met het begin van de perestrojka begonnen steeds meer liefhebbers van literatuur geïnteresseerd te raken in de geschiedenis van het erfgoed van de broers. De eerste Dag van Slavisch Schrijven en Cultuur in de moderne geschiedenis werd gehouden in 1985.

Verschillende culturele en educatieve evenementen vinden plaats op 24 mei. De grootste daarvan zijn de Cyril- en Methodius-lezingen, die in Moskou worden gehouden onder auspiciën van het Russian Language Institute. Slavische geleerden, filologen en historici komen samen in Moskou om de resultaten van hun werk samen te vatten.

De geografie van de dagen van de Slavische cultuur breidt zich geleidelijk uit - tegen 2013 worden in meer dan 20 steden plechtige evenementen gehouden.

24 mei in andere landen

Ook in het buitenland wordt mei gevierd. Op 24 mei viert Eritrea Onafhankelijkheidsdag, aangezien op 24 mei 1993 deze staat officieel werd afgescheiden van Ethiopië. In Bermuda wordt op deze dag Bermuda-dag gevierd. Traditioneel is het vanaf dit moment dat de bewoners van de eilanden na de winter in zee beginnen te zwemmen en de beroemde bermuda aandoen. In de hoofdstad van het land wordt elk jaar een feestelijke parade gehouden, die zowel de lokale bevolking als toeristen trekt.

Op 24 mei vieren boeddhisten, vooral in de landen van Zuid-Azië, Vesak - de herdenkingsdag van Gautama Boeddha. Deze gebeurtenis gaat gepaard met een nachtwake in de tempel. Er moet echter worden opgemerkt dat de datum van de feestdag niet elk jaar op 24 mei valt, omdat boeddhisten hun gedenkwaardige gebeurtenissen berekenen volgens de maankalender.

Aanbevolen: