Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data, Die Worden Gevierd Op 27 Mei

Inhoudsopgave:

Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data, Die Worden Gevierd Op 27 Mei
Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data, Die Worden Gevierd Op 27 Mei

Video: Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data, Die Worden Gevierd Op 27 Mei

Video: Feestdagen, Belangrijke Evenementen, Gedenkwaardige Data, Die Worden Gevierd Op 27 Mei
Video: Zien: filmploeg brengt historische groet vanuit ruimte 2024, April
Anonim

Er zijn veel feestdagen in Rusland die bij iedereen bekend, geliefd en vereerd zijn. Maar er zijn ook memorabele dates die maar weinig mensen kennen. Maar ze maken deel uit van de geschiedenis en verdienen natuurlijk aandacht. Zo is 27 mei ook gemarkeerd in de geschiedenis van het land.

Feestdagen, belangrijke evenementen, gedenkwaardige data, die worden gevierd op 27 mei
Feestdagen, belangrijke evenementen, gedenkwaardige data, die worden gevierd op 27 mei

Verjaardag van St. Petersburg

Petersburgers houden van de maand mei: op 27 mei vieren ze de verjaardag van hun stad. Op deze dag in 1703 legde Peter de Grote het fundament van het fort "St. Petersburg" (nu het Peter en Paul-fort) op het Haaseiland. Het is vanuit dit fort dat de noordelijke hoofdstad van Rusland begint.

De stad kreeg zijn naam van St. Peter, en niet van de naam van de stichter van de stad. In Rusland was het niet gebruikelijk om geografische objecten ter ere van hen te noemen.

Een jaar later, op het eiland Kotlin, begon de eerste Russische keizer Kronstadt te bouwen, en tegenover de Petrus- en Paulusvesting stichtte hij de handelshaven van de stad aan de Neva.

Het was een geweldige gebeurtenis in de geschiedenis van Rusland, want de oprichting van St. Petersburg gaf Peter de Grote de mogelijkheid om "een venster naar Europa te slaan", toen een haven verscheen voor zeecommunicatie en handel met Europa.

All-Russische Dag van de Bibliotheken

Op 27 mei vieren alle bibliotheekmedewerkers hun professionele vakantie in Rusland. Officieel werd deze feestdag in 1995 gelegaliseerd, maar de geschiedenis gaat terug tot 1795. In dat verre 1795, op 27 mei in St. Petersburg, stichtte Catharina II de eerste openbare openbare bibliotheek.

De eerste Russische bibliotheek werd opgericht door Yaroslav de Wijze. En het was in 1037. Deze bibliotheek bevond zich in Kiev bij de St. Sophia-kathedraal, maar was niet openbaar.

Toen heette het de "Keizerlijke Openbare Bibliotheek". Het heeft het tot op de dag van vandaag overleefd. Nu is het de Nationale Bibliotheek van Rusland. Het is interessant dat het decreet over de bouw van de bibliotheek werd ondertekend op de verjaardag van de stad. St. Petersburg werd dat jaar 92.

Waar zal 27 mei nog meer aan herinnerd worden?

Deze twee gebeurtenissen zijn al genoeg om 27 mei de geschiedenis van Rusland in te gaan. Maar op deze dag in verschillende jaren gebeurden er andere, zij het niet zo belangrijke, maar toch merkbare gebeurtenissen.

Dus, op 27 mei 1855, opnieuw in St. Petersburg, een monument voor de Russische fabulist I. A. Krylov. In 1883 opende het Historisch Museum zijn deuren voor bezoekers op het Rode Plein in Moskou. En in 1929 vierden de Moskovieten de opening van het monument voor Ostrovsky.

Een tragische gebeurtenis voor Rusland vond op deze dag plaats: op 27 mei 1905 begon de slag om Tsushima. Tijdens deze laatste zeeslag van de Russisch-Japanse oorlog werd het Russische squadron volledig verslagen.

Maar het is beter om deze dag van de zonnige kant te onthouden. Dus op 27 mei werden mensen geboren die Rusland verheerlijkten: de Russische kunstenaar Arthur Berger, in 1929 de St. Petersburg en Ladoga Metropolitan Vladimir, in 1948 de kosmonaut Alexander Volkov, in 1967 de actrice Maria Vasilyevna Shukshina.

Aanbevolen: