Uitvindersdag

Uitvindersdag
Uitvindersdag

Video: Uitvindersdag

Video: Uitvindersdag
Video: Metsens - Radio Drenthe (Uitvinder van de dag) 2024, Mei
Anonim

Op de laatste zaterdag van juni vieren Rusland en enkele GOS-landen de Dag van de Uitvinder. De feestdag werd eind jaren 50 van de vorige eeuw geïntroduceerd op voorstel van de Academie van Wetenschappen van de USSR en werd opgevat als een schijn van toekenning van de Nobelprijs op nationale schaal. Helaas heeft de Dag van de Uitvinder vandaag, ondanks de groeiende rol van wetenschap en technologie in het moderne leven, zijn reikwijdte aanzienlijk verloren.

Uitvindersdag
Uitvindersdag

Rusland herbergt tienduizenden nuttige uitvindingen. Veel technische middelen die het aanzien van de beschaving hebben veranderd, zijn in ons land uitgevonden en verbeterd. De beweging van uitvinders en rationalisten kreeg een speciale reikwijdte na de goedkeuring van de Sovjetmacht. Na de overgang naar een nieuw economisch beleid verschenen in het land economische mechanismen gebaseerd op de onafhankelijkheid van productiebedrijven. Dit leidde tot de opkomst van octrooibescherming voor uitvindingen. De wet "Op octrooien voor uitvindingen" van 1924 voorzag in een dergelijke vorm van bescherming van rechten op uitvindingen als een octrooi. Dit document certificeerde de erkenning van de innovatie door de uitvinding en schreef er het auteurschap aan toe.

Geleidelijk aan ontwikkelde zich een heel netwerk van instanties die verantwoordelijk waren voor de zaken van uitvinders, en verspreidde zich naar alle niveaus van de nationale economie. Massale publieke organisaties van innovators wonnen aan kracht, bijvoorbeeld de All-Union Society of Inventors and Rationalizers (VOIR). Hier vonden duizenden uitvinders en vernieuwers van het land methodologische en organisatorische ondersteuning.

De jaarlijkse All-Union Day of the Inventor and Rationalizer werd in januari 1979 in de USSR ingesteld en wordt volgens de traditie nog steeds eind juni gevierd - op de laatste zaterdag van de maand. Tegenwoordig beslist de Federale Dienst voor Intellectuele Eigendom, Octrooien en Merken over de uitgifte van octrooien voor uitvindingen. Alleen al in 2005 werden meer dan 20 duizend octrooiaanvragen ontvangen van binnenlandse uitvinders.

In onze tijd is het eren van uitvinders op de dag van hun professionele vakantie in de tradities gebleven van slechts enkele grote ondernemingen en ontwerpbureaus. Dergelijke tradities zijn sterk, bijvoorbeeld bij OJSC KamAZ, OKB Oktava en de Ural-autofabriek. Op Uitvindersdag krijgen uitvinders in dergelijke teams plechtig kopieën van octrooien en worden de resultaten van lokale wedstrijden voor de titel "Uitvinder van het Jaar" samengevat. Echter, voldoende aandacht voor de professionele vakantie van innovators op het niveau van de staat is vandaag duidelijk niet genoeg. Dit wordt zelfs bewezen door het feit dat door het decreet van de president van Rusland van 7 september 2010, naast enkele andere eretitels, de titels "Geëerde Innovator van Rusland" en "Geëerde Uitvinder van Rusland" werden afgeschaft.