Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In China

Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In China
Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In China

Video: Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In China

Video: Hoe Nieuwjaar Wordt Gevierd In China
Video: Feest! Weet wat je viert - Chinees Nieuwjaar 2024, April
Anonim

In China, net als in veel andere landen van de wereld, is het nieuwe jaar, of Chun Jie, de belangrijkste en meest geliefde feestdag van het jaar. De Chinezen vieren het al meer dan 2000 jaar. De tradities van het Chun Jie-feest dateren uit de Neolithische periode, toen de Chinezen La en Zha vierden - de feestdagen die de prototypes zijn van het moderne nieuwe jaar.

Hoe nieuwjaar wordt gevierd in China
Hoe nieuwjaar wordt gevierd in China

Nieuwjaar wordt in China gevierd volgens de maankalender aan het einde van de winter. Datum drijft: De vieringen beginnen op de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende (ongeveer tussen 21 januari en 19 februari). Met de komst van de Gregoriaanse kalender werd Chun Jie het Lentefestival genoemd, zodat het niet verward zou worden met het westerse nieuwjaar. In het dagelijks leven wordt Chun Jie gewoon "Nian" genoemd (Chinees voor "jaar").

China New Year's Eve is een 15-daags festival met officiële weekenden die een week duren. Al die tijd worden er spectaculaire carnavals, eindeloze pyrotechnische shows en theatervoorstellingen gehouden. De liefde voor vuurwerk en vuurwerk, waaraan de Chinezen kolossaal geld uitgeven, is geconditioneerd door traditie.

Volgens een oude mythe kroop op oudejaarsavond een verschrikkelijk gehoornd monster genaamd Nian uit het schuim van de zee en verslond mensen en vee. Dit gebeurde jaarlijks, totdat op een dag, op oudejaarsavond, een bedelaarsoude man met een zak en een wandelstok naar het dorp Tao Hua kwam. De oude man vroeg om voedsel en onderdak, en slechts één oudere vrouw bood de arme man eten en onderdak voor de nacht aan. De bedelaar bedankte haar en beloofde het monster weg te jagen. Hij kleedde zich in het rood, schilderde de deuren van huizen met rode verf, stak de lichten aan en begon lawaai te maken met bamboe "vuurrammelaars" (de allereerste pyrotechniek werd uitgevonden in China). Nian, die dit zag, was bang om het dorp te naderen. Al snel wisten alle omliggende dorpen hoe ze het monster moesten verdrijven. Ter ere van de bevrijding van de Nanny organiseerden de bewoners een luidruchtig feest.

Sindsdien, tijdens Chun Jie, kleuren de straten van de stad rood van de lantaarns en versieringen en wordt de lucht verlicht met grandioos vuurwerk. Onmisbare nieuwjaarsattributen zijn rood, wierook, vuurwerk, voetzoekers en voetzoekers.

Wat betreft de viering, allereerst, op de eerste oudejaarsavond, mag men niet slapen: het is noodzakelijk om het jaar te bewaken (deze traditie wordt "show sui" genoemd). Tijdens de eerste vijf feestdagen is het gebruikelijk om elkaar te bezoeken, maar er kunnen geen geschenken worden gegeven. De uitzondering zijn kleine kinderen die zakgeld in rode enveloppen ("ya-sui qian") ontvangen.

Feestelijke nieuwjaarsgerechten in China zijn die waarvan de namen in overeenstemming zijn met de woorden "geluk", "welvaart", enz. Kortom, dit zijn vlees, vis, tofu-tahoe.

Tijdens het festival in China worden overleden voorouders altijd geëerd en worden er offers gebracht aan hun geest. Feestelijke geschenken voor parfum zijn in de regel specifieke versieringen en gerechten: peulvruchten en gekookte rijst. Chun Jie eindigt met een grootschalig Festival van lantaarns die in de straten worden aangestoken.

Aanbevolen: