Interessante Feiten Over De Dag Van Het Gefacetteerde Glas

Inhoudsopgave:

Interessante Feiten Over De Dag Van Het Gefacetteerde Glas
Interessante Feiten Over De Dag Van Het Gefacetteerde Glas

Video: Interessante Feiten Over De Dag Van Het Gefacetteerde Glas

Video: Interessante Feiten Over De Dag Van Het Gefacetteerde Glas
Video: 20 Interessante Feiten die Je te Lui Bent om te Googlen 2024, April
Anonim

Veel burgers van de USSR, die niet onverschillig staan tegenover alcohol, noemden elke drank zonder duidelijke reden "Dag van het gefacetteerde glas" - dit was een veel voorkomende uitdrukking. Het is interessant dat zo'n feestdag echt op de kalender stond en staat. En dit is geen toeval: een gefacetteerd glas was het belangrijkste kenmerk van het Sovjettijdperk.

Interessante feiten over de Dag van het gefacetteerde glas
Interessante feiten over de Dag van het gefacetteerde glas

De legende van de uitvinding van het gefacetteerde glas in Rusland

Glasblazer Efim Smolin woonde tijdens het bewind van Peter I op het grondgebied van de huidige Vladimir-regio. Ooit presenteerde hij (zoals de wijdverbreide legende zegt) zijn creatie aan de keizer - een met de hand gemaakt gefacetteerd glas. De glasblazer vertelde Peter dat deze geslepen schaal niet gebroken kon worden. Nadat hij van dit glas wijn had gedronken, gooide de keizer het op de grond en het viel uiteen in fragmenten.

Maar uiteindelijk vond Peter het idee van Efim Smolin nog steeds leuk en hij gaf hem de opdracht om geslepen glaswerk te maken voor de Russische vloot. En het was een heel slimme beslissing - tenslotte rolden gefacetteerde glazen, in tegenstelling tot ronde, niet van de tafels als de zee aan het rollen was.

Wanneer is de dag van het gefacetteerde glas?

De Dag van het gefacetteerde glas wordt vandaag officieel gevierd op 11 september. Waarom heb je voor deze datum gekozen? Het punt is dat het eerste gefacetteerde glas van het Sovjetmodel werd geproduceerd in de legendarische glasfabriek in Gus-Khrustalny op 11 september 1943. En hoogstwaarschijnlijk heeft de beeldhouwer Vera Mukhina aan het ontwerp gewerkt (ze is vooral bekend als de auteur van het monument voor de arbeider en de kolchozvrouw).

Afbeelding
Afbeelding

Opgemerkt moet worden dat Sovjet-gefacetteerde glazen verschilden van eerdere monsters, voornamelijk in de manier waarop ze werden gemaakt. In de USSR werden ze gemaakt door te persen. Hun andere karakteristieke kenmerk is een gladde, zonder uitsteeksels, ring in het bovenste gedeelte. Deze constructieve oplossing verhoogde de sterkte van het glas - het had heel goed intact kunnen blijven als het vanaf een lage hoogte op een hard betonnen oppervlak was gevallen.

Facetbrillen in de USSR en nu

Sovjet gefacetteerde glazen waren perfect om te wassen in de toenmalige vaatwassers. Dit leidde tot hun wijdverbreide gebruik - ze werden gebruikt in kantines, cafés, restaurants, in automaten met gaswater, enz.

Wat het aantal gezichten betreft, had de meest voorkomende variant in de Unie 16 gezichten. Hoewel andere opties werden geproduceerd - met 12, 14, 18 en zelfs met 20 gezichten.

Het is interessant dat grotendeels dankzij het gefacetteerde glas in de USSR de traditie van "denken voor drie" ontstond. In de tijd van Chroesjtsjov (meer bepaald in 1958) voerden de autoriteiten een verbod in op de verkoop van sterke alcohol van de tap. Maar de drinkende burgers vonden een uitweg. Het viel op dat 500 milliliter vloeistof perfect past in drie gefacetteerde glazen, als ze strikt tot de rand worden gegoten. Dat wil zeggen, iemand die een beetje wilde drinken, moest twee gelijkgestemde mensen vinden die klaar waren om in te storten voor de goedkoopste fles wodka van een halve liter. Deze fles werd in de frisse lucht gedronken, in de dichtstbijzijnde poort, en een gefacetteerd glas in zo'n situatie was erg nuttig.

Trouwens, treinen van de Russische Spoorwegen bieden passagiers nog steeds thee aan in gefacetteerde glazen met een bekerhouder. Dit betekent dat zijn verhaal verder gaat.

Afbeelding
Afbeelding

En misschien kan men alleen maar blij zijn dat er een feestdag in de kalender is gewijd aan dit onderwerp, dat zo diep in het leven en de cultuur van de mensen is binnengedrongen.

Aanbevolen: