Hoe Wordt De Internationale Dag Voor Het Behoud Van De Ozonlaag Gehouden?

Hoe Wordt De Internationale Dag Voor Het Behoud Van De Ozonlaag Gehouden?
Hoe Wordt De Internationale Dag Voor Het Behoud Van De Ozonlaag Gehouden?

Video: Hoe Wordt De Internationale Dag Voor Het Behoud Van De Ozonlaag Gehouden?

Video: Hoe Wordt De Internationale Dag Voor Het Behoud Van De Ozonlaag Gehouden?
Video: Dizziness and Vertigo, Part I - Research on Aging 2024, Mei
Anonim

Op 16 september 1987 ondertekenden afgevaardigden uit 36 landen in Montreal, Canada, het Montreal Protocol. Elk van deze 36 staten heeft zich ertoe verbonden alle mogelijke maatregelen te nemen om de productie en het gebruik van stoffen die de ozonlaag van de aardatmosfeer aantasten, geleidelijk te beperken en op lange termijn volledig te stoppen.

Hoe wordt de Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag gehouden?
Hoe wordt de Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag gehouden?

Onderzoeken van wetenschappers die kort voor de ondertekening van het protocol werden uitgevoerd, leidden tot schokkende resultaten. Het bleek dat in het subpolaire Antarctische gebied de ozonlaag zo dun is geworden dat we kunnen spreken van het ontstaan van een echt ozongat. Het gebied is enorm en elk jaar wordt het meer en meer. Maar het is ozon dat al het leven op aarde redt van de destructieve effecten van ultraviolette straling van de zon! Het werd duidelijk dat onmiddellijke actie nodig was om de ozonlaag te redden.

In de jaren daarna sloten steeds meer staten, waaronder de Russische Federatie, zich bij het protocol aan. De Algemene Vergadering van de VN in 1994 besloot 16 september uit te roepen tot Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag.

Deze dag werd voor het eerst gevierd in Rusland in 2011. Medewerkers van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen van de Russische Federatie, de Global Environment Facility (GEF) en vertegenwoordigers van de VN namen deel aan het programma dat was voorbereid en uitgevoerd op basis van het State Polytechnic College No. 19 - de enige onderwijsinstelling in Rusland die traint specialisten op het gebied van installatie en onderhoud van industriële en huishoudelijke koelapparatuur. De keuze was niet toevallig, aangezien gefluoreerde koelmiddelen de belangrijkste bron van ozonafbraak zijn. En om de betrouwbaarheid van de koelapparatuur te controleren, lekkage van koelmiddelen in het milieu te voorkomen en het volume van hun productie en gebruik geleidelijk te verminderen, zijn gekwalificeerde specialisten op dit gebied nodig.

Op 16 september van dit jaar viert Moskou ook de Dag van de Bescherming van de Ozonlaag. Naast traditionele rapporten en informatie over de resultaten van waarnemingen van de dikte van de ozonlaag in de poolgebieden, zullen gegevens worden gepresenteerd over de maatregelen die zijn genomen om de circulatie van ozonafbrekende stoffen in Rusland te reguleren. Er zullen educatieve computerspellen worden gehouden die gewijd zijn aan het behoud van de ozonlaag. En aan het einde van de vakantie wordt er een concertprogramma vertoond.

Aanbevolen: