Wat Een Vakantie "rode Heuvel"

Inhoudsopgave:

Wat Een Vakantie "rode Heuvel"
Wat Een Vakantie "rode Heuvel"

Video: Wat Een Vakantie "rode Heuvel"

Video: Wat Een Vakantie
Video: Hoe kan ik dat nou VERGETEN en VAKANTIE STRESS! | Weekvlog 246 | Wil u0026 Tien 2024, April
Anonim

Een week na Helder Pasen vieren orthodoxe mensen de vrolijke, heldere vakantie Krasnaya Gorka of Antipaskha. Er wordt aangenomen dat deze dag wordt geassocieerd met vernieuwing, het begin van een nieuw, vreugdevol leven, liefde.

Wat een vakantie
Wat een vakantie

Viering van algemeen plezier

Krasnaya Gorka is een vakantie met een eeuwenoude geschiedenis. In het oude Rusland werd het gevierd door jonge mensen die, onmiddellijk nadat de sneeuw uit de bergen was gesmolten, verschillende festiviteiten organiseerden, rondedansen met spelletjes en liedjes. Jongeren gekleed in hun beste overhemden en kaftans, reden de bergen af, hadden plezier, organiseerden verschillende wedstrijden en dansen. Vandaar de naam van de vakantie Krasnaya Gorka - "rood" - van de mooie plekken en mensen, de glijbaan - van de plaats waar feestelijk geflirt en festiviteiten plaatsvonden.

Op dezelfde dag verzamelden jonge meisjes en jonge vrouwen iets eetbaars, verzamelden zich op hun favoriete plekken op straat, een open plek in het bos, een heuvel en zongen lenteliederen, roepend, uitnodigend de lente. Daarom had de vakantie onder de mensen een andere naam - "klikushi".

Trouwens, een dag thuis doorbrengen op Krasnaya Gorka werd als een slecht voorteken beschouwd. Degenen die tijdens de vakantie niet met iedereen plezier hadden, hebben misschien het hele jaar geen geluk, en geluk zal hen omzeilen, waren onze Slavische voorouders zeker. Daarom probeerde iedereen op deze dag deel te nemen aan de feestelijke vieringen, wat geen toeval is. Het was tenslotte op deze dag dat een man of een meisje voor zichzelf kon zorgen voor een stel en zelfs hun gevoelens aan elkaar kon bekennen. Jongens en meisjes moesten zo snel mogelijk zijn, anders zou hun plaats kunnen worden vervangen door iemand anders, sneller en meer bevrijd. Zodat niemand anders tijd had om de kandidaat voor toekomstige echtgenoten te onderscheppen, trokken de meisjes op alle mogelijke manieren de aandacht met heldere mooie kleding, kapsels en zang. Er wordt niet voor niets gezegd dat in oorlog en in liefde alle methoden goed zijn.

"Bitter" schreeuwen tegen Krasnaya Gorka

De Red Hill-vakantie is niet alleen een dag vol plezier en amusement. Traditiegetrouw gingen ze op deze dag jagen. Op dezelfde dag, vroeger, was er een piek in bruiloften. Dit was in de eerste plaats te wijten aan het feit dat het vasten eindigde, en in kerken en tempels na een pauze van negen weken begonnen de eerste rituelen van het sacrament van het huwelijk te worden gehouden. Men geloofde dat de vakbond die op deze feestdag werd gesloten, sterk, lang en gelukkig zal zijn.

Veel jonggehuwden volgen deze goede traditie op dit moment. In de burgerlijke stand worden tegenwoordig in de regel een groot aantal huwelijksvieringen gehouden met felicitaties, eeden van trouw aan elkaar en het uitwisselen van trouwringen door echtgenoten. Dan, op de kreten van "Bitter!" de jongeren bezegelen hun verbintenis met een kus.

Antipaskha

De Red Hill-vakantie wordt ook Antipaskha genoemd. Het wordt een week na Pasen gevierd - de heldere opstanding van Christus. Anti-Pasen wordt ook wel de week van vernieuwing genoemd. Ook op deze dag herdenken en eren in kerken, tempels, kloosters de apostel Thomas, die er niet bij was toen de andere apostelen de verrezen Christus zagen. Thomas zei dat hij niet in zijn opstanding zou geloven totdat hij de Heiland zelf zou zien. Hoewel hij er hoogstwaarschijnlijk naar verlangde om de verrezen Christus persoonlijk te zien en dit vreugdevolle nieuws niet van anderen te horen. De uitdrukking "Ongelovige Thomas" kwam van deze Thomas en duidt op een persoon die zelfs twijfelt aan wat hij met eigen ogen heeft gezien.

Aanbevolen: