Wat Is Rode Kruisdag?

Wat Is Rode Kruisdag?
Wat Is Rode Kruisdag?

Video: Wat Is Rode Kruisdag?

Video: Wat Is Rode Kruisdag?
Video: Wat te doen bij een bloeding? | Rode Kruis 2024, April
Anonim

Het Rode Kruis is een van de meest vooraanstaande internationale goede doelen. Daarom is er zelfs een dag gewijd aan deze beweging, die in veel landen van de wereld wordt gevierd.

Wat is Rode Kruisdag?
Wat is Rode Kruisdag?

De Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging werd opgericht in de 19e eeuw, in 1863. Een van de oprichters van de organisatie was Henri Dunant, een Zwitsers staatsburger, ondernemer en sociaal activist. Hij werd ook een van de initiatiefnemers van de goedkeuring van de eerste Conventie van Genève, die het mogelijk maakte het lot van de gewonden in verschillende oorlogen te verlichten. De verjaardag van deze filantroop - 8 mei - werd gevierd als de Internationale Dag van het Rode Kruis.

Elk jaar op 8 mei vestigen verschillende internationale publieke organisaties de aandacht op de problemen in de wereldgezondheid, vooral in ontwikkelingslanden en tijdens militaire conflicten. Elk jaar heeft zijn eigen motto, dat de basisprincipes van het Rode Kruis moet weerspiegelen - menselijkheid, onpartijdigheid en neutraliteit in conflicten, onafhankelijkheid van lokale autoriteiten.

Verschillende liefdadigheidsevenementen met betrekking tot het inzamelen van donaties vallen samen met de Rode Kruisdag. Ook worden er rond deze tijd evenementen gehouden om de activiteiten van het Rode Kruis te stroomlijnen. Elke twee jaar wordt er een Raad van Afgevaardigden gehouden, waar ik vertegenwoordigers van Rode Kruiscellen uit de hele wereld stuur. Om de vier jaar wordt een internationale conferentie georganiseerd met een groter aantal leden, met inbegrip van politici uit landen die de Conventie van Genève hebben aangenomen. Dergelijke bijeenkomsten helpen het werk van de Rode Kruis-kantoren in verschillende landen van de wereld te synchroniseren en dragen ook bij aan het vinden van een gemeenschappelijke taal met de politieke elite van verschillende landen.

Een gewone burger kan de dag van het Rode Kruis ook op zijn eigen manier vieren. Zo zal het doneren van bloed of plasma een grote hulp zijn voor de organisatie, van een tekort waar Russische ziekenhuizen vaak last van hebben.

Aanbevolen: