Hoe Wordt Rode Kruisdag Gevierd

Hoe Wordt Rode Kruisdag Gevierd
Hoe Wordt Rode Kruisdag Gevierd

Video: Hoe Wordt Rode Kruisdag Gevierd

Video: Hoe Wordt Rode Kruisdag Gevierd
Video: Rode Kruis Instructiefilm Stryker brancard 2024, Mei
Anonim

Elk jaar wordt op 8 mei Wereld Rode Kruis en Rode Halve Maandag gevierd. Deze feestdag werd ingesteld ter ere van de Zwitserse arts, publieke figuur en humanist Henri Dunant. Dit is een soort eerbetoon aan mensen die medische en humanitaire hulp bieden aan mensen in nood.

Hoe wordt Rode Kruisdag gevierd
Hoe wordt Rode Kruisdag gevierd

Deze vakantie heeft zijn eigen interessante geschiedenis. Op 24 juni 1863 was Henri Dunant getuige van de strijd tussen de Oostenrijkse en Italiaans-Franse legers in Noord-Italië nabij de stad Solferino. Als gevolg van vijandelijkheden kwamen ongeveer 40 duizend mensen om het leven en raakten gewond. Dunant werd getroffen door de omvang van de tragedie. Toen hij terugkeerde naar Zwitserland, stelde hij de oprichting voor van een vereniging om gewonde soldaten te helpen, evenals de goedkeuring van een conventie voor de bescherming van gewonden en medisch personeel op het slagveld.

De Geneva Society for the Promotion of Public Goods organiseerde en financierde in februari 1863 een speciale commissie. Het bestond uit 5 personen, van wie er drie artsen waren. Deze commissie werd de basis van het International Committee for Assistance to Wounded Soldiers. In het begin strekten de activiteiten van de organisatie zich uitsluitend uit tot de deelnemers aan de oorlogen, gewonden in veldslagen. Al snel begon hulp te worden verleend aan de burgerbevolking. In Rusland werd in mei 1867 een soortgelijk genootschap opgericht dat de 'Vereniging voor de verzorging van gewonde en zieke soldaten' werd genoemd.

Momenteel heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis permanente missies en is het actief in verschillende landen, waaronder in veel "hot spots" van de wereld. Zijn werk op het gebied van humanitaire en medische hulp aan slachtoffers van conflicten is bekroond met drie Nobelprijzen voor de vrede. Sinds 2005 is het embleem van de organisatie een rood kristal.

Op deze feestdag worden grootschalige humanitaire acties gehouden, evenals bijeenkomsten van arbeiders en vrijwilligers van het Rode Kruis. Als je vrienden of kennissen hebt die in de takken van het Rode Kruis werken, feliciteer ze dan met hun professionele vakantie. Het Rode Kruis ondersteunt het bloeddonatieprogramma, dus als je iets wilt betekenen voor de gemeenschap, ga dan naar je plaatselijke kliniek en doneer bloed. Misschien kan je bloed iemands leven redden.

Bovendien kunt u, als u dat wilt, een van de vrijwilligers worden die deelnemen aan de uitvoering van de humanitaire programma's van het Russische Rode Kruis (RKK). Neem hiervoor contact op met uw lokale RKK-kantoor in uw stad of regio.

Aanbevolen: