Rode Heuvel In 2020

Inhoudsopgave:

Rode Heuvel In 2020
Rode Heuvel In 2020

Video: Rode Heuvel In 2020

Video: Rode Heuvel In 2020
Video: Scania V8 LA VD HEUVEL 2024, April
Anonim

Gelovigen vieren Krasnaya Gorka op de eerste zondag na een van de belangrijkste kerkelijke feestdagen - de opstanding van Christus. De kalenderdatum verandert jaarlijks, omdat deze afhankelijk is van de datum waarop de viering van Helder Pasen valt.

Rode Heuvel
Rode Heuvel

Krasnaya Gorka is een populaire christelijke feestdag, omdat het op een bepaalde manier rituelen uit oude heidense overtuigingen combineerde met christelijke tradities.

Eerste zondag na de Grote Dag

De kerkelijke feestdag, genaamd Krasnaya Gorka, heeft andere namen - Antipascha (Pasen voor de doden) en Fomin's zondag (Fomins dag, Fomin's week).

De eerste komt van het Griekse woord voor "in plaats van" en wordt vertaald als "zoals Pasen". Dit is de eerste dag na lang vasten. Het volgt een reeks grote kerkelijke feestdagen (vastenavond, vastentijd, Goede Week en Heldere Week). Antipascha herhaalt niet alleen, maar maakt de heldere zondag van Christus goed. Het is gebruikelijk om het op grote schaal te vieren, op grote schaal en net zo vreugdevol als de Grote Dag zelf. In kerken dekken de teksten van diensten de gebeurtenis van de opstanding van de Verlosser en zijn ze ook opgedragen aan een van de volgelingen van Jezus - de apostel Thomas.

Kerkdienst op Krasnaya Gorka
Kerkdienst op Krasnaya Gorka

Het beroep op deze naam verwijst naar het evangelieverhaal over hoe een van de jongste apostelen niet in een wonder geloofde, omdat hij er niet was op het moment dat de opgestane Jezus voor zijn discipelen verscheen. Een week later kon “ongelovige Thomas” echter met eigen ogen zien dat Christus verrezen was. Hij raakte de wonden aan van de Leraar die aan hem verscheen en riep verbaasd uit: "Mijn Heer en mijn God!" De Bijbel zegt dat Thomas hierna het pad van ijverige dienstbaarheid aan de christelijke leer insloeg. Hij informeerde gelovigen op alle mogelijke manieren, aangezien de Verlosser, die voor onze zonden stierf, is verrezen. Terwijl hij de wereld rondzwierf om het evangelie te prediken, bereikte hij India. Christelijke kerken werden gesticht in landen als Palestina, Mesopotamië, Ethiopië. Dus de eerste zondag na Pasen werd genoemd ter ere van de apostel Thomas.

Kerkelijke mensen zeggen vaak "Fomin-week", want toen in de orthodoxie een nieuwe tijdrekening (met het tellen van weken) werd ingevoerd, werd de zogenaamde "week" het startpunt van de week - een dag waarop ze niet werken, maar alleen rust. In het weekend werd voorgeschreven om steeds ijveriger te bidden dan op weekdagen. Het kan niet alleen in ledigheid worden gedaan. Na verloop van tijd werd de "week" omgedoopt tot zondag en de naam van de feestdag veranderde dienovereenkomstig.

Een viering van hernieuwd leven

Onder de voorouders van de Slaven, die de krachten van Moeder Natuur aanbaden, werden de namen van de goden geassocieerd met de felle zon, de eerste warmte, vruchtbaarheid, plezier en liefde. De verering van de heidense goden werd de bron van de vakantie, die het ontwaken van alle natuurkrachten symboliseerde, het begin van een nieuw leven, de triomf van de lente over de winterkou.

Feestelijke rondedans
Feestelijke rondedans

Hier zijn enkele bewijzen dat de Rode Heuvel in de oudheid een andere naam had - Klikushnoe Sunday.

  • In afwachting van de gezegende tijd van het jaar, verheugd over de eerste warmte en de felle zon, gingen de mensen erop uit om hun goden te eren - Yaril en Lada. Een van de gebruiken in Rusland is het "aanroepen" van de lente: het werd geprezen en aangeroepen met behulp van "lenteliederen". Plezier heerste rond, iedereen danste en danste in rondedansen, speelde verschillende spellen en amusement.
  • Traditioneel werden matchmaking en huwelijken aangesteld op Krasnaya Gorka. Ze kwamen naar de huizen waar de bruiloft werd begonnen of de pasgetrouwden woonden om ze met vriendelijke woorden te "schreeuwen" of "te roepen". Liedjes, deuntjes en zelfs teasers klonken. In deze eigenaardige kreten, die "klikushki" werden genoemd, werden wensen van harmonie en harmonie, de vroegst mogelijke aanvulling van het gezin, lange jaren en een gezegend leven uitgesproken. De eigenaren van het gastvrije huis presenteerden de "joepers" met lekkernijen - gekleurde eieren, taarten en ander voedsel.
  • Het feest van vernieuwing, dat al lang in Rusland wordt gevierd samen met de komst van mooie lentedagen, wordt in het heidense geloof erkend als niets meer dan een symbool van het begin van een nieuw leven en het ontwaken van de overledenen. Op deze dag zouden ze herinnerd worden, maar tegelijkertijd niet om te treuren en te treuren, maar om de begrafenis te regeren met een licht op zijn voorhoofd en een glimlach op zijn lippen. Onze voorouders geloofden dat de vreugdevolle herinnering aan de doden de personificatie is van voortplanting. Geen wonder dat in de Russische taal de woorden "vreugde" en "soort" dezelfde wortel hebben. Een van de rituelen van Krasnaya Gorka was om degenen die naar een andere wereld waren gegaan over zichzelf, hun zaken en zorgen, gedachten en ambities te vertellen met behulp van speciale deuntjes, die "kreten" werden genoemd.
Rode heuvel in Rusland
Rode heuvel in Rusland

Mooie glijbaan

De meest voorkomende naam voor de feestdag, die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven en algemeen aanvaard is geworden, is Krasnaya Gorka. Er zijn twee versies van de oorsprong van zo'n pretentieloze naam.

In voorchristelijke tijden geloofden mensen dat wie op een berg of op een andere natuurlijke hoogte is, de goden nadert. De beste plaatsen onder de hemel werden beschouwd als prominente en prachtige natuurlijke hoogten - "rode heuvels". Dat is de reden waarom, sinds onheuglijke tijden, Russische kerkhoven zich op pittoreske heuvels en heuvels bevonden. Op herdenkingsdagen kwamen hier mensen om de nagedachtenis van de doden te eren. De oude Slaven hechtten twee betekenissen aan het woord "rood": mooi en verlicht door zonlicht of een vuur. De mensen zeiden dat de zon opkomt boven de "rode heuvels". Inderdaad, bij zonsopgang en zonsondergang brandde er een heldere gloed boven hen

Mooie glijbaan
Mooie glijbaan

De symboliek van de triomf van het leven en de algemene vernieuwing van de natuur en de mens, oorspronkelijk vastgelegd in de vakantie van Krasnaya Gorka, wordt geassocieerd met het feit dat de lente eindelijk de winter overwint en tot zijn recht komt. Het algemene concept van een heuvel opgewarmd door de eerste stralen van de warme lentezon is een heuvel. Dergelijke plaatsen werden voor het eerst bevrijd van de sneeuw, werden mooi (in het Russisch "rood"). Op deze vrolijke heuvels, met gezangen en spelletjes, amusement en dansen, begroetten mensen de lente. Geleidelijk verplaatsten de festiviteiten zich naar de dorpsstraten. Iedereen, jong en oud, deed mee

Historisch gezien werd het woord "rood" in Rusland gebruikt in de betekenis van "mooi / mooi". Het volstaat te herinneren aan folk-poëtische vergelijkingen als "rode zon", "lenterood", "rood vierkant", "rood meisje". Andere synoniemen: feestelijk, plechtig, vrolijk, aangenaam, vrolijk, enz. Naast de aanduiding van de werkelijke kleur in het woord was er ook een aanduiding van een bepaalde kwaliteit. Dus, voor feesten en vakanties, probeerden ze zich in rode kleding te kleden: onthoud het Russische volkslied "Vertel me niet, moeder, een rode zomerjurk." Het spreekwoord zegt dat het huis niet goed is voor de decoratie, maar voor de gastvrijheid van de eigenaren: "De hut is niet rood met hoeken, maar rood van taarten." De gedichten over het vaderland bevatten de volgende regels: "De rode zon wast zijn warme handen in dauw en Rusland verschijnt, net als Alyonushka, in al zijn glorie."

vakantie datum

Om de populaire christelijke feestdag Krasnaya Gorka te vieren, is het belangrijk om te begrijpen: om alles op deze dag fatsoenlijk en goed te laten verlopen, hoeft u alleen maar de volgorde en tradities van de viering in acht te nemen, evenals te geloven in de uitgevoerde rituelen en in succes.

Tradities van de Rode Heuvel
Tradities van de Rode Heuvel

Tegenwoordig wordt deze lentevakantie in sommige plaatsen in Rusland op dezelfde manier gevierd als in de oudheid, op Yegoriy. Het gedrag van de viering is acceptabel, hetzij aan de vooravond of direct na St. George's Day.

Gelovigen, die de canons van het christendom volgen, vieren Krasnaya Gorka strikt volgens de kerkelijke kalender - op de achtste dag na een van de belangrijkste feestdagen - de opstanding van Christus. In 2020, Red Hill op 26 april. In opeenvolgende perioden wordt het gevierd: meidag op de 9e van de maand van het jaar 21; dan 1 mei 2022, enzovoort. Het bepalen van de exacte kalenderdatum van een feestdag is eenvoudig. Het hangt allemaal af van op welke datum Pasen in een bepaald jaar valt. Zeven dagen moeten vanaf hem worden geteld. De rode heuvel wordt altijd gevierd op de eerste zondag na de Grote Dag.

Aanbevolen: