Hoe Is De Dag Van De Grondwet In Zuid-Korea?

Hoe Is De Dag Van De Grondwet In Zuid-Korea?
Hoe Is De Dag Van De Grondwet In Zuid-Korea?

Video: Hoe Is De Dag Van De Grondwet In Zuid-Korea?

Video: Hoe Is De Dag Van De Grondwet In Zuid-Korea?
Video: Seoul. Zuid-Korea Stadstour 2024, April
Anonim

In Zuid-Korea wordt jaarlijks op 17 juli de Dag van de Grondwet gehouden. De grondwet werd hier in 1948 afgekondigd. De Republiek Zuid-Korea zelf werd officieel opgericht op 18 augustus 1948, drie jaar na de bevrijding van de in de Tweede Wereldoorlog verloren onderdrukking van Japan.

Hoe is de Dag van de Grondwet in Zuid-Korea?
Hoe is de Dag van de Grondwet in Zuid-Korea?

In 1948 werden in Zuid-Korea voor het eerst verkiezingen voor de Nationale Assemblee gehouden. De gekozen leden van de vergadering besloten een grondwet op te stellen die de gecentraliseerde macht zou consolideren met een president aan het hoofd. De grondwet werd aangenomen en afgekondigd door president Li Xingman. Tegelijkertijd waren Noord- en Zuid-Korea verdeeld en waren er verschillende politieke regimes in verankerd. Zuid-Korea wordt beschouwd als een democratie.

Sinds de goedkeuring van de grondwet van Zuid-Korea is deze meer dan eens gewijzigd - in 1952, 1954, 1960. In 1962, toen Park Chung Hee aan de macht kwam, werd in plaats daarvan een nieuwe grondwet van de Derde Republiek aangenomen, naar analogie met de Amerikaanse. De grondwet van de Vierde Republiek, aangenomen in 1972, versterkte de presidentiële macht verder, maar werd in 1982 opnieuw verzwakt. Sinds 1987 is de grondwet van de Zesde Republiek van kracht in het land.

De feestdag werd officieel goedgekeurd op 1 oktober 1949, toen de wet op feestdagen in het land werd ingevoerd. De dag van 17 juli is speciaal gekozen omdat op deze dag werd enkele eeuwen geleden de laatste heersende dynastie van Korea Joseon (1392-1897) gesticht.

Hoewel de Dag van de Grondwet in Zuid-Korea ook een nationale feestdag is, is het sinds 2008 geen vrije dag meer voor arbeiders en werknemers sinds er in het land een 40-urige werkweek is ingevoerd. De regering besloot toen dat het nodig was om het aantal niet-werkende vakanties per jaar te verminderen.

Officiële vieringen vinden plaats op 17 juli in Seoul en de grote steden. De herdenkingsceremonie wordt bijgewoond door de president, de voorzitter van de Nationale Assemblee, de opperrechter van het Hooggerechtshof en leden van de Constitutionele Vergadering. En de burgers houden de nationale vlag vast.

Ook worden er sinds vele jaren traditiegetrouw marathonraces gehouden in verschillende delen van het land. Soms zijn er parades en sommige sportevenementen. Er zijn geen bijzonder grootschalige evenementen op de Dag van de Grondwet.

Aanbevolen: