Hoe De Paasdatum Te Berekenen

Inhoudsopgave:

Hoe De Paasdatum Te Berekenen
Hoe De Paasdatum Te Berekenen

Video: Hoe De Paasdatum Te Berekenen

Video: Hoe De Paasdatum Te Berekenen
Video: TE KENNEN PASEN 3EM 3ET 2024, April
Anonim

De tijd voor de viering van Pasen werd al in de 3e eeuw door de kerk bepaald. Er is geen duidelijke datum die aan dezelfde dag is gekoppeld, aangezien het niet precies bekend is welke kalender de Joden gebruikten om de dagen van de dood en opstanding van Jezus Christus te beschrijven. Daarom wordt het begin van Pasen berekend met een combinatie van de zonne- en maancyclus. Bovendien vallen de data van de viering voor katholieken, orthodoxe christenen en joden niet samen. Bovendien komt orthodox Pasen altijd na het joodse.

Hoe de paasdatum te berekenen
Hoe de paasdatum te berekenen

instructies:

Stap 1

In Rusland in de 19e en vroege 20e eeuw, toen religie grotendeels het leven van de samenleving bepaalde, konden zelfs ongeletterde boeren gemakkelijk de datum van Pasen bepalen. Maar ze handelden eenvoudig: ze telden 48 dagen vanaf het begin van de Grote Vasten, die door bijna iedereen werd waargenomen. Nu gebruiken ze alleen numerieke gegevens.

Stap 2

Op basis van de binding van de datum van Pasen aan de dagen van de lente-equinox en de volle maan, om deze nauwkeurig te bepalen, moet u eerst de dag van de lente-equinox bepalen. Dan bereken je wanneer de volle maan erna komt. En Pasen wordt gevierd op de zondag die volgt op de volle maan. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de vroegste datum voor Pasen 22 maart is en de laatste 25 april is volgens de Juliaanse kalender, die overeenkomt met ons, volgens de Gregoriaanse kalender, van 4 april tot 8 mei.

Stap 3

Omdat het systeem voor het berekenen van de datum van Pasen vrij complex is en speciale kennis vereist, kunt u Pasen gebruiken - kant-en-klare speciale tabellen die zijn samengesteld door de orthodoxe kerk. Ze zijn zowel in elke tempel als op internet gemakkelijk te vinden.

Stap 4

Om thuis de datum van Pasen te bepalen, is het gebruikelijk om het eenvoudigste systeem te gebruiken dat in de 19e eeuw door de Duitse wiskundige Gauss werd voorgesteld. Om de juiste berekening van Pasen te maken, moet u de waarde van verschillende wiskundige grootheden bepalen. Laten we ze voor de duidelijkheid aanduiden met de letters A, B, C, D, D en proberen de gewenste datum voor 2012 te berekenen. Lezen en schrijven:

Stap 5

En gelijk aan de rest van het jaar delen door 19 (2012: 19 = [17])

Stap 6

B is gelijk aan de rest van het jaar delen door 4 (2012: 4 = [0])

Stap 7

B is gelijk aan de rest van het jaar delen door 7 (2012: 7 = [3])

Stap 8

Г is gelijk aan de rest van de deling door het getal 30 van de uitdrukking 19A + 15 ((19х17 + 15) / 30 = [8])

Stap 9

D is gelijk aan de rest van deling door het getal 7 van de uitdrukking 2B + 4B + 6G + 6 ((2x0 + 4x3 + 6x8 + 6) / 7 = [3]

Stap 10

Om te rekenen heb je de waarden van G en D nodig. Als de som van G + D kleiner is dan 9, dan vieren we in maart Pasen (volgens de oude stijl). Concreet wordt deze datum berekend als de som van 22 + Y + D.

Stap 11

Is de hoeveelheid G+D groter dan 9, dan wordt in april Pasen gevierd (berekening volgens de oude stijl). In dit geval is de berekening van de datum als volgt: G + D-9.

Stap 12

Bereken dus de datum van Pasen voor 2012: 8 + 3-9 = 2, d.w.z. 2 april oude stijl, of 15 april nieuwe stijl (2 + 13).

Stap 13

Deze berekening is universeel en pas in 2101 zal het enigszins worden gewijzigd: het verschil tussen de stijlen, oud en nieuw (Juliaanse en Gregoriaanse kalenders), zal niet 13 dagen zijn, zoals het nu is, maar 14.

Aanbevolen: