Wat Is Sabantuy?

Wat Is Sabantuy?
Wat Is Sabantuy?

Video: Wat Is Sabantuy?

Video: Wat Is Sabantuy?
Video: A tour in the Tatarstan republic of Russia. What is Sabantuy? 2024, April
Anonim

Sabantuy is de oudste en meest favoriete feestdag in de Republiek Tatarstan. Het is gewijd aan arbeid op de grond, markeert het einde van het veldwerk in de lente en onthult prachtig alle rituelen en gebruiken van het Tataarse volk.

Wat is Sabantuy?
Wat is Sabantuy?

De naam van deze feestdag komt van twee Turkse woorden - saban (ploeg) en tui (vakantie). De oorsprong van Sabantuy werd oorspronkelijk geassocieerd met de bloei van de natuur en het begin van veldwerk in de lente. En alle rituelen die tot onze dagen zijn gekomen, zijn ter ere van de zon en de god van de hemel. Van hieruit kwamen de traditionele competities in springen, hardlopen, worstelen en paardenraces.

Geleidelijk aan, onder invloed van de tijd, met de goedkeuring van de islam en de introductie van de Gregoriaanse kalender in 1918, veranderde de feestdag enigszins en werd de viering uitgesteld tot de dag van de zomerzonnewende. Desondanks heeft Sabantuy door de eeuwen heen de beste voorbeelden van het culturele erfgoed van de Tataren bewaard - spelletjes, liederen, dansen en een originele competitie in kracht en behendigheid.

Vandaag heeft deze feestdag de status van een staatsvakantie gekregen en vindt deze plaats in drie fasen. In het eerste weekend na het einde van het veldwerk in de lente wordt Sabantuy gevierd in de dorpen en dorpen van de Republiek, een week later komt de vakantie in de grote steden en ten slotte wordt nog een week gevierd in de hoofdstad van Tatarstan - de stad van Kazan.

De administratie moet geld uittrekken voor deze vakantie en draagt op alle mogelijke manieren bij aan de organisatie ervan, want het is een enorme culturele waarde van Tatarstan. In alle administratieve centra van Sabantuy worden platforms gebouwd voor optredens van meesters van de kunsten, voor het houden van concerten, er zullen zeker maidans worden georganiseerd voor wedstrijden en wedstrijden, en er worden volksfeesten gehouden.

Bijzonder indrukwekkend zijn sportspellen en competities, waarvan traditioneel het optillen van stenen, handworstelen, touwtrekken (lasso tartysh), evenals een grappenwedstrijd bij het rennen met een juk. Daarnaast zijn er vaak gevechten met zakken stro, breken van potten en klimmen op een paal. En als de voorwaarden van de organisatie het toelaten, worden trick riding, een paarsleewedstrijd, snel rijden onder het zadel en kyz kuu gehouden - een wedstrijd waarbij een ruiter een ruitermeisje moet inhalen en haar in galop moet kussen. Dankzij deze viering draagt Sabantuy bij tot het behoud van oude tradities en geeft ze ze door van generatie op generatie.

Aanbevolen: