Hoe Gaat Het Met Sabantuy?

Inhoudsopgave:

Hoe Gaat Het Met Sabantuy?
Hoe Gaat Het Met Sabantuy?

Video: Hoe Gaat Het Met Sabantuy?

Video: Hoe Gaat Het Met Sabantuy?
Video: Сабантуй. Как залезть на столб? Инструкция и впечатления 2024, Mei
Anonim

Sabantuy is een nationale islamitische feestdag van de Basjkiers en de Tataren. De feestdag is niet alleen in Rusland bekend, maar ook ver daarbuiten. Tijdens zijn eeuwenoude geschiedenis heeft Sabantuy een groot aantal bewonderaars verworven, daarom kan het gerust folk worden genoemd.

Hoe gaat het met Sabantuy?
Hoe gaat het met Sabantuy?

instructies:

Stap 1

Het woord "sabantuy" is vertaald uit de Turkse taal als "ploegvakantie", een feestdag vóór het hooien, na het voltooien van het zaaiwerk. De tijd van de Sabantuy-viering verschilt in verschillende steden en dorpen, de data kunnen variëren van eind mei tot eind juni. Sabantuy verheerlijkt het werk van de boer en de natuur. De vakantie blijkt erg leuk te zijn en kan drie tot vijf dagen duren. Het begint allemaal vroeg in de ochtend, dan lopen kinderen en volwassenen naar naburige huizen om snoep en beschilderde eieren te verzamelen.

Stap 2

Daarna wordt er op het centrale plein interessant entertainment georganiseerd, evenals spelletjes met verzamelde eieren. Tijdens het plezier koken vrouwen een buitengewone pap, die 'voor de hele wereld' wordt genoemd. In de gemeenschappelijke ketel stopten ze voedsel dat bewoners van de omgeving meenamen naar Sabantuy. Een van de meest voorkomende vormen van amusement moet worden opgemerkt: in zakken springen, vechten met zakken op een boomstam, water slepen op tuimelaars, lange sprongen, munten uit een kom melk vangen met je mond, een gladde paal beklimmen, in de was gezet met olie, en het breken van kleipotten met ogen.

Stap 3

Al deze spellen zijn gewoon entertainment. De belangrijkste evenementen in Sabantui zijn de paardenraces, het nationale worstelen Kuresh. Tijdens het gevecht laten mannen hun schouders op de schouder rusten en klemmen ze elkaar vast met handdoeken, in een poging de tegenstander te trekken. Worstelaars vereisen veel sluwheid, behendigheid en kracht, het gevecht vindt plaats volgens strikte regels. De meest ervaren en gerespecteerde ouderlingen-aksakals houden toezicht op het verloop van deze wedstrijd, waarna ze de sterkste deelnemer een overwinning toekennen. De winnaar, oftewel een batyr, krijgt als cadeau een dikke ram die net geslacht is op Sabantuy.

Stap 4

Met de ontvangen prijs op zijn schouders maakt de winnaar een erecirkel, waarna ze hem met de hele Maidan slingeren. Nadat de batyr was vertrokken, ging de hele Maidan uiteen. De koets met de held rijdt de dorpsstraat in, klokken luiden en de algemene vreugde begint. Iedereen lacht en zwaait naar de winnaar, want hij is nu de bekendste persoon van de hele wijk (tot volgend jaar). Alle deelnemers gaan met gasten naar huis om Sabantuy te vieren aan de feesttafel.

Aanbevolen: