Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag

Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag
Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag

Video: Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag

Video: Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag
Video: Hoe heeft de computer de Sovjet-Unie verwoest? (3/5) 2024, Mei
Anonim

De traditie van het vieren van het nieuwe jaar met een kerstboom in Rusland verscheen dankzij Peter I, die in 1699 een decreet uitvaardigde, met wie hij de chronologie van de geboorte van Christus introduceerde, en beval het nieuwe jaar op 1 januari te vieren, zoals in Europa. En het jaar 1700 werd in ons land in de nacht van 31 december op 1 januari gevierd met een kerstboom, huizen versierd met dennen-, dennen- en jeneverbestakken, kampvuren op straat en vuurwerk. Daarvoor begon het nieuwe jaar in Rusland in maart vóór 1492 en in september na 1492 volgens de Juliaanse kalender, en deze feestdag werd op een heel andere manier gevierd, zonder een grote schaal.

Hoe het nieuwe jaar eruitzag
Hoe het nieuwe jaar eruitzag

Na de dood van de autocraat stopten ze echter met het oprichten van kerstbomen in Rusland. Alleen de eigenaren van tavernes en tavernes bleven hun etablissementen versieren met kerstbomen en installeerden ze op het dak. De bomen stonden daar het hele jaar en verloren naalden totdat ze in stokken veranderden. Waarschijnlijk is hier de uitdrukking "boomstok" vandaan gekomen. Er is nog een uitdrukking, nu bijna vergeten: "onder de boom gaan". Het betekent "naar een taverne / taverne gaan".

De traditie van het vieren van het nieuwe jaar met een kerstboom werd nieuw leven ingeblazen onder Catharina II. Ze begonnen pas vanaf het midden van de 19e eeuw groene schoonheden te versieren, en in plaats van de nu gebruikelijke kerstballen, versierden ze noten in een heldere verpakking, snoepjes, waskaarsen, die later werden vervangen door slingers. De nieuwjaarsspar werd bekroond met de Bethlehem-ster, die later werd vervangen door de ons bekende vijfpuntige. Trouwens, champagne, zonder welke nu geen enkel nieuwjaar kan, werd in de 19e eeuw, of liever in de eerste helft, ook populair in Rusland.

Met de overgang naar een nieuwe stijl in 1918, viel bij decreet van de bolsjewieken het eerste nieuwe jaar, dat samenviel met het Europese, op 1919. Ook het oude nieuwjaar verscheen (13 januari). Toen werd in Rusland (USSR - vanaf 30 december 1922) Nieuwjaar niet op grote schaal gevierd, in tegenstelling tot Kerstmis, dat op 7 januari viel. Dus de bomen waren toen Kerstmis, niet Nieuwjaar. Officieel werd de nieuwjaarsviering in 1929 afgelast. Op 28 december 1935 werd de vakantie echter "gerehabiliteerd" dankzij een brief van het regionale comité van Kiev van Pavel Postyshev, gepubliceerd in de Pravda.

Sinds 1930 was 1 januari in de Sovjet-Unie een eenvoudige werkdag, en de regering maakte er op 23 december 1947 een feestdag en een vrije dag van. 2 januari is sinds 1992 een vrije dag geworden en sinds 2005 zijn de nieuwjaarsvakanties in Rusland verlengd tot 5 januari. Later werd het aantal vrije dagen uitgebreid tot tien. In 2015 rusten de Russen tot 11 januari. 3 en 4 januari (zaterdag en zondag), die samenvallen met feestdagen, worden uitgesteld tot 9 januari en 4 mei.

Aanbevolen: