Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag In Rusland

Inhoudsopgave:

Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag In Rusland
Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag In Rusland

Video: Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag In Rusland

Video: Hoe Het Nieuwe Jaar Eruitzag In Rusland
Video: Tijd van Wereldoorlogen § 1.3 Russische Revolutie 2024, April
Anonim

Nieuwjaar is een prachtige kerstboom, kleurrijk speelgoed, heldere slingers, de geur van mandarijnen, sprankelende champagnebellen, geschenken van familieleden en wensen voor het klokkenspel. Het blijkt echter dat het nieuwe jaar in Rusland niet altijd op 1 januari werd gevierd.

Hoe het nieuwe jaar eruitzag in Rusland
Hoe het nieuwe jaar eruitzag in Rusland

instructies:

Stap 1

In Rusland viel de wintervakantie tot de 15e eeuw op 1 maart volgens de Juliaanse kalender, wat symbool staat voor het ontwaken van de natuur, de lente en het nieuwe levensjaar. In XV werd de datum van het begin van het nieuwe jaar veranderd in 1 september, getimed om samen te vallen met de oogst.

Stap 2

Nieuwjaar - 1 januari werd in 1699 geïntroduceerd door de Russische hervormer tsaar Peter I. De winterviering van 1700 werd zeven dagen lang op bevel van de tsaar gevierd. De eigenaren van de huizen zetten kerstbomen voor de poorten, staken elke dag teervaten aan, vuurden raketten af en voor het Kremlin vuurden ze met tweehonderd kanonnen. Dit alles Peter heb ik in het buitenland geleend, evenals de traditie met de kerstboom. Hoewel daarvoor in Rusland de spar een symbool van rouw was en helemaal geen feestelijke gevoelens bij mensen opwekte. Maar volgens het tsaristische bevel "Verheug u en wees vrolijk!" niet kon worden verwaarloosd.

Stap 3

Tegen het einde van de 19e eeuw werd de boom een bekend symbool van het nieuwe jaar voor stads- en plattelandsbewoners. Ze versierden de boom met snoep en speelgoed, en een achtpuntige kerstster kroonde de bovenkant van zijn hoofd. Voor het nieuwe jaar werden beeldjes van paarden, koeien en stieren en andere huisdieren van deeg gebakken. Toen ze naar het huis kwamen om kerstliederen te zingen, kregen de gasten deze beeldjes, snoepjes en noten. Het werd als een goed voorteken beschouwd om het nieuwe jaar in een nieuwe jurk en schoenen te vieren, alle schulden af te betalen, beledigingen te vergeven en de mensen met wie ze ruzie hadden te verdragen.

Stap 4

De Oktoberrevolutie verbood alle feestdagen als overblijfselen van het burgerlijke verleden. De pauze was kort, het werd duidelijk dat het saai was zonder vakantie. En het nieuwe jaar werd teruggegeven samen met de boom en de traditie van het geven van geschenken.

Stap 5

Een ander symbool van de wintervakantie is het sprookjesachtige personage Sinterklaas. Het verscheen voor het eerst op eerste kerstdag 1910, maar werd niet algemeen bekend. In de Sovjettijd verscheen een nieuw beeld van de kerstman, die aan kinderen verscheen en geschenken onder de boom achterliet met zijn kleindochter Snegurochka die hem hierbij hielp.

Stap 6

De tradities van het vieren van het nieuwe jaar in Rusland zijn afkomstig uit verschillende culturen. Uit het Slavische heidendom kwamen volksfeesten, grappenmakers, narren, mummers en waarzeggerij. Traditioneel versierde kerstbomen en kerstliederen brachten orthodoxe tradities. Het tijdperk van de hervormer Peter de Grote voegde vuurwerk en een nieuwjaarstafel toe.

Aanbevolen: