Hoe Is Sabantuy Vakantie In Tatarstan

Hoe Is Sabantuy Vakantie In Tatarstan
Hoe Is Sabantuy Vakantie In Tatarstan

Video: Hoe Is Sabantuy Vakantie In Tatarstan

Video: Hoe Is Sabantuy Vakantie In Tatarstan
Video: sabantuy tatarstan cuisine traditions 2 Documentary Lengh AMAZING Documentary 2024, April
Anonim

Sabantuy is een van de meest geliefde vakanties in Tatarstan. De naam komt van de woorden "saban" - een ploeg en "tui" - een feestdag, een bruiloft en symboliseert het einde van het veldwerk in de lente.

Hoe is Sabantuy vakantie in Tatarstan
Hoe is Sabantuy vakantie in Tatarstan

Traditioneel wordt in de Republiek Tatarstan 3 weken lang Sabantuy in juni gehouden. Op de eerste zaterdag na het einde van het zaaien in de lente, vindt de vakantie plaats in dorpen en dorpen, een week later - in grote steden (Naberezhnye Chelny, Nizhnekamsk, Almetyevsk, Bugulma, enz.), En een week later in de hoofdstad van de republiek, Kazan.

In Tatarstan heeft Sabantuy de status van een feestdag, daarom worden voor de voorbereiding ervan decreten en resoluties uitgevaardigd, organisatiecomités benoemd en financiering toegewezen. Het gebied voor zijn bezit wordt van tevoren bepaald - de Maidan. Dit territorium wordt geëgaliseerd, schoongemaakt, staat voor toeschouwers en er worden apparaten voor wedstrijden op geplaatst.

In de steden van de republiek vindt Sabantuy in de regel op één dag plaats. Het wordt plechtig geopend door het stadshoofd, gevolgd door amusementsevenementen: optredens van professionele en amateurgroepen, rondedansen, liederen en dansen, en dan beginnen de wedstrijden. In Naberezhnye Chelny en Kazan worden ook paardenraces gehouden op de hippodroom.

In Tataarse dorpen en dorpen wordt de viering op de Maidan voorafgegaan door een verzameling geschenken. Jonge mannen rijden te paard door het dorp met vrolijke liedjes, verzamelen handdoeken, sjaals, geknipte stoffen en andere geschenken die de teugels van paarden versieren. In sommige dorpen zijn de oudste bewoners bezig met het verzamelen van geschenken: de eigenaren ontmoeten ze bij de poorten en presenteren ze.

Rituele eierverzameling is ook traditioneel voor Sabantui in Tatarstan. Ze worden verzameld in een emmer, sommige worden verkocht en de opbrengst wordt gebruikt om dingen te kopen voor het feest, en de rest gaat naar wedstrijden.

Op de Maidan worden wedstrijden voor dansers, zangers en voordragers gehouden. Er worden stripwedstrijden georganiseerd: rennen met emmers gevuld met water op een juk, springen in zakken. Deelnemers vangen een munt met hun lippen uit een kom melk, houden hun handen op hun rug, vechten met zakken gevuld met hooi of gras, zitten op een gladde boomstam, slaan kleipotten kapot met hun ogen dicht, trekken aan een touw, beklimmen een hoge pilaar met een prijs die bovenaan hangt, enz. …

Een bijzonder moment in Sabantui is het nationale kureshworstelen, dat wordt gestart door kleine jongens en vervolgens afwisselend wordt voortgezet door jonge mannen, jonge en volwassen mannen. Als er nog 2 jagers over zijn, begint het gevecht van batyrs. De winnaar ontvangt de hoofdprijs van Sabantuy: een levende ram of een waardevolle prijs (auto, huishoudelijke apparaten, tapijten, enz.).

Inwoners van de Republiek Tatarstan bereiden nieuwe mooie outfits voor Sabantuy, geschenken aan familie en vrienden, dekken een feestelijke tafel. Er is een levendige handel in snoep, gebak, thee, water, sappen op de Maidan. Op de grasvelden worden vaak grote theekransjes gehouden.

Sabantuy wordt aangevuld met moderne tradities die samensmelten met oude gebruiken, maar deze feestdag verenigt altijd en brengt mensen van verschillende naties, religies en leeftijden samen.

Aanbevolen: