Hoe De "Red Hill"-vakantie Wordt Gevierd

Inhoudsopgave:

Hoe De "Red Hill"-vakantie Wordt Gevierd
Hoe De "Red Hill"-vakantie Wordt Gevierd

Video: Hoe De "Red Hill"-vakantie Wordt Gevierd

Video: Hoe De "Red Hill"-vakantie Wordt Gevierd
Video: Красная Горка. Красивое поздравление с Красной горкой 2024, Maart
Anonim

Krasnaya Gorka is een lentevakantie die bekend is sinds de tijd van Kievan Rus. Na de goedkeuring van het christendom begon Red Hill te worden gevierd op de eerste zondag na Pasen. De vakantie symboliseerde de komst van de lente, de bevrijding van de natuur uit de wintergevangenschap. Bovendien is Krasnaya Gorka de tijd van de eerste lentefestiviteiten voor jonge meisjes, bruiloften en matchmaking.

Hoe de vakantie wordt gevierd
Hoe de vakantie wordt gevierd

De heidense wortels van de vakantie

De Rode Heuvel werd zelfs in de dagen van het heidendom in Rusland gevierd. Toen was de feestdag opgedragen aan de Slavische godin Lele - de dochter van de godin van de liefde Lada. Lelya werd vereerd als de godin van de herlevende natuur, de eerste lentescheuten, jeugd en liefde.

De meisjes die zich voor de vakantie verzamelden, kozen Lelya en kleedden haar in een geborduurde witte zomerjurk. Een krans van de eerste lentebloemen werd op het hoofd van het meisje gelegd. Toen ging Lelya op een bank zitten, waarop geschenken en offergaven lagen, en presenteerde haar vrienden.

Traditioneel werd de feestdag op hoge plaatsen gehouden, daarom werd het Red of Maiden's Hill genoemd. Het was op Krasnaya Gorka dat de Sneeuwmaagd uit een Russisch volksverhaal over het vuur sprong en smolt en veranderde in een witte wolk. In heidense tijden werden op deze dag heilige vuren ontstoken op de heuvels die waren gewijd aan een van de Slavische zonnegoden - Dazhdbog.

Rituelen en gebruiken op Krasnaya Gorka

De viering van Krasnaya Gorka ging vooraf aan de start van landbouwwerkzaamheden. In die tijd wilde elke boerenfamilie een arbeider in huis nemen, dus Krasnaya Gorka was een periode van actieve matchmaking. Geen wonder dat alle meisjes naar de feestdag kwamen, gekleed in hun beste outfits. Het werd als een onaardig voorteken beschouwd als een jongen of een meisje thuis de hele Red Hill doorzat. Als gevolg hiervan kon de man helemaal geen bruid vinden of trouwen met een gespikkeld lelijk wezen, en het meisje werd bedreigd met eenzaamheid of een bruiloft met het allerlaatste kleine meisje.

In sommige gebieden was er een gewoonte waarbij de jongens water mochten gieten over de meisjes die ze leuk vonden. Degene die het meisje met water overgoot, moest met haar trouwen.

Net als met Pasen werden er eieren beschilderd op Krasnaya Gorka en gingen we wandelen door het dorp. Tot laat in de avond werden er liedjes gezongen, er waren rondedansen, er werden grappige optredens gespeeld in tal van stands.

Red Hill was de meest populaire dag voor huwelijksfeesten. De op Krasnaya Gorka gesloten huwelijken werden als de sterkste en gelukkigste beschouwd.

Bovendien was er op deze dag een "roep" van de pasgetrouwden: een feestelijke menigte naderde het huis van de jongeren, zongen liedjes, en zij droegen, als beloning voor de zangers, elk een ei en een glas wijn.

De oude gewoonte van de betovering van de lente vond ook plaats op Krasnaya Gorka. De jeugd, geleid door de gekozen "rondedans", beklom de heuvel en sprak bij de eerste zonnestralen een spreuk uit. Daarna werden er liedjes gezongen.

De viering van Krasnaya Gorka duurde meerdere dagen en was een van de meest interessante gebeurtenissen in het leven van meisjes en jongens.

Aanbevolen: