Wanneer En Hoe Catherine Te Feliciteren Met Haar Naamdag?

Inhoudsopgave:

Wanneer En Hoe Catherine Te Feliciteren Met Haar Naamdag?
Wanneer En Hoe Catherine Te Feliciteren Met Haar Naamdag?

Video: Wanneer En Hoe Catherine Te Feliciteren Met Haar Naamdag?

Video: Wanneer En Hoe Catherine Te Feliciteren Met Haar Naamdag?
Video: Gefeliciteerd STAN - FIJNE VERJAARDAG! #naamverjaardag 2024, April
Anonim

De verjaardag van Catherine moet volgens de orthodoxe kalender op 7 december worden gefeliciteerd. Katholieken feliciteren hun Catherines op 25 november. Dit hangt samen met de feestdag van de herdenkingsdag van St. Catharina van Alexandrië.

Icoon van St. Catherine
Icoon van St. Catherine

Wanneer feliciteer je met een naamdag?

Opgemerkt moet worden dat verjaardag en naamdag totaal verschillende feestdagen zijn. Naamdagen worden gevierd op de dag van de nagedachtenis van de heilige ter ere van wie de persoon is gedoopt. Dit kan de eerste zijn na de verjaardag van een heilige met dezelfde naam in de kerkelijke kalender. Daarom kan de naamdag voor Catharina enigszins overeenkomen met het aantal orthodoxe heiligen.

Hier moet alleen aan gedacht worden als Catherine, die gefeliciteerd moet worden, een praktiserende christelijke vrouw is die de rituelen van haar kerk minutieus uitvoert.

Maar de dag van de heilige Grote Martelaar Catherine wordt beschouwd als de belangrijkste dag voor alle Catherine en, zelfs als je vriend of familielid nog een engelendag heeft, gefeliciteerd met deze dag zal niet verkeerd zijn, zelfs volgens strikte kerkregels, wordt deze dag beschouwd als de dag van naamgenoot.

Orthodoxe Katya worden gefeliciteerd op 7 december (24 november volgens de Juliaanse kalender). Rooms-katholieken en katholieken van de Griekse ritus worden op 25 november gefeliciteerd met de nieuwe Gregoriaanse kalender. Naamdagen zijn meer een kerkelijke feestdag, daarom wensen ze op deze dag meestal meer geestelijke gaven en redding van de ziel, maar de gebruikelijke wensen van gezondheid en succes zullen niet overbodig zijn. Je kunt een icoon schenken met een afbeelding van een heilige of een boek, want volgens de legende betuttelt Catherine de wetenschap.

Wie is Catharina van Alexandrië?

Om Catherine te feliciteren, moet je op zijn minst kort het leven van de heilige grote martelaar kennen. De heilige werd geboren in Alexandrië van Egypte in de familie van een rijke en welgeboren heiden. De schoonheid van Catherine smeekte haar niet om haar briljante opleiding, kennis van filosofie en andere wetenschappen. Op jonge leeftijd bekeerde de heilige zich tot het christendom. Ze kreeg een visioen toen Jezus Christus haar zijn bruid noemde en haar een ring gaf als symbool van de verloving.

Keizer Maximinus, getroffen door haar schoonheid en geleerdheid, begon haar over te halen het christendom te verraden, maar de grote martelaar verwierp alle voorstellen van de keizer, zelfs het aanbod om zijn vrouw te worden, en weerstond een geschil over de waarheid van het christendom met vijftig heidense filosofen. Daarom leed ze aan ernstige kwelling van de tiran.

Er wordt aangenomen dat het prototype van de grote martelaar Catharina de vrouwelijke filosoof Hypatia van Alexandrië was, die werd gedood in opdracht van de Alexandrijnse paus Cyrillus.

Na haar dood werd haar lichaam door engelen meegenomen en naar de top van de berg Sinaï gedragen. Nu is er op deze plaats een orthodox klooster naar haar vernoemd. De heilige wordt beschouwd als de patrones van de filosofie en de geesteswetenschappen.

Aanbevolen: