Wanneer Is St. Patrick's Day

Inhoudsopgave:

Wanneer Is St. Patrick's Day
Wanneer Is St. Patrick's Day

Video: Wanneer Is St. Patrick's Day

Video: Wanneer Is St. Patrick's Day
Video: The History of St. Patrick's Day 2024, Mei
Anonim

Elk jaar op 17 maart vieren de Ieren St. Patrick's Day. Aanvankelijk was het een religieuze feestdag gewijd aan de beschermheilige van Ierland. In de loop van de tijd ontwikkelde het zich tot een internationaal festival gewijd aan de Ierse cultuur, vergezeld van parades, dansen, specialiteiten en veel groen.

St. Patrick's Day wordt over de hele wereld gevierd met parades
St. Patrick's Day wordt over de hele wereld gevierd met parades

Hoe de vakantie populair werd

De vakantie kreeg wereldwijde verspreiding dankzij de Amerikanen van Ierse afkomst. In de Verenigde Staten werd hij voor het eerst gevierd op banketten in elite clubs in Boston, Philadelphia, New York, Charleston in South Carolina en Savannah in Georgia.

De eerste St. Patrick's Day-parade vond plaats in New York in 1762 en tegen het midden van de 19e eeuw waren parades in de mode.

Waarom wordt de feestdag gevierd op 17 maart?

Er wordt aangenomen dat Saint Patrick, die de christelijke leer predikte, op deze dag in de vijfde eeuw na Christus stierf. De exacte datum van zijn overlijden is niet bekend. Volgens verschillende bronnen stierf hij in 461 of 493. De overblijfselen van de heilige bevinden zich in de kathedraal van Down in de Ierse stad Downpatrick, County Down. Saint Patrick is een van de drie beschermheren van Ierland.

Waar is St. Patrick's Day

De traditie van het vieren van St. Patrick's Day werd door Ierse immigranten naar Canada gebracht. In Noord-Ierland is het op deze dag een feestdag, dat wil zeggen dat banken op die dag sluiten en de meeste mensen niet werken. In Ierland is St. Patrick's Day een officiële vrije dag. In het VK, de VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland wordt de feestdag gevierd, maar niet officieel.

De feestdag is een officiële vrije dag in de provincies Canada, Newfoundland en Labrador. Dit is de dichtstbijzijnde maandag tot 17 maart in de kalender. Op deze dag zijn de overheidskantoren daar gesloten, maar het postkantoor, winkels, veel scholen, bedrijven rusten niet en het vervoer circuleert zoals op gewone dagen.

In Canada wordt St. Patrick's Day niet per se op 17 maart gevierd, maar op de zondag die het dichtst bij deze dag ligt. Grote steden als Toronto en Montreal organiseren grote parades. Als gevolg hiervan kunnen enkele belangrijke wegen worden afgesloten.

De parade van Montreal wordt sinds 1824 elk jaar gehouden. Maar het eerste geregistreerde geval van de viering van St. Patrick's Day was in 1759. Toen stichtten Ierse soldaten die in het Britse leger dienden een kolonie in Noord-Amerika. De kolonie heette Nieuw-Frankrijk en onmiddellijk na de verovering vierden de Ieren feest. In delen van Canada wordt een driedaags festival gehouden om St. Patrick's Day en de Ierse cultuur te vieren. Het vindt plaats in dezelfde week als de vakantie zelf.

St. Patrick's Day bleef lange tijd een kleine religieuze feestdag in Ierland, tot 1970. In de kerk noemden de priesters hem en bij de Ierse families werd bij deze gelegenheid een feestelijk diner gehouden. Maar dat was alles.

Aanbevolen: