Wanneer Earth Day Wordt Gevierd

Inhoudsopgave:

Wanneer Earth Day Wordt Gevierd
Wanneer Earth Day Wordt Gevierd

Video: Wanneer Earth Day Wordt Gevierd

Video: Wanneer Earth Day Wordt Gevierd
Video: Waarom we eigenlijk twee aardes nodig hebben 2024, Mei
Anonim

Earth Day verscheen op de internationale feestdagenkalender met de suggestie van de Amerikaanse zakenman en uitgever John McConnell. In oktober 1969 stelde hij voor om het in San Francisco te vieren, en een maand later presenteerde hij een project voor de viering van Earth Day op de UNESCO-conferentie over het milieu.

Wanneer Earth Day wordt gevierd
Wanneer Earth Day wordt gevierd

Viering van de aarde

De bewoners van het noordelijk halfrond vieren Wereld Aarde Dag op de dag van de lente-equinox, en het zuidelijk halfrond op de dag van de herfst-equinox. Ondanks dit verschil valt de vakantie op dezelfde datum - 20 of 21 maart. Het hangt allemaal af van de lengte van het tropische jaar - het tijdsinterval tussen de twee equinoxen met dezelfde naam, die niet samenvalt met de lengte van kalenderjaren. Dat is de reden waarom het moment van equinox elk jaar bijna 6 uur vooruit gaat en op twee aangrenzende data kan vallen.

In de jaren 2000 viel de lente-equinox drie keer op 21 maart (2003, 2007, 2011). In de rest van de jaren kwam het op 20 maart.

De dag van het feest is niet toevallig gekozen. Het valt op de datum waarop de aarde zich in een zodanige positie ten opzichte van de zon bevindt dat beide hemisferen van de polen tot de evenaar ongeveer hetzelfde opwarmen en de lengte van dag en nacht over de hele wereld bijna gelijk is. Dit werd gedaan om de aandacht te vestigen op de mondiale problemen van de planeet, haar waarde en kwetsbaarheid. In de balans en balans van de equinox ligt de symboliek van Earth Day.

De oude wetenschappers van India, China en Egypte waren zich terdege bewust van de dagen van de equinox. In die tijd werden deze dagen beschouwd als een zeer grote feestdag. In de moderne wereld hechten sommige landen echter bijzonder belang aan deze astronomische gebeurtenis. Zo vieren moslims op de dag van de lente-equinox Navruz, een feestdag die het begin van de lente, welvaart en groei symboliseert.

Vanaf de dag van de lente-equinox veranderen de seizoenen van het jaar over de hemisferen: een astronomische lente komt in het noorden en herfst in het zuiden, die duurt tot 21 juni. Deze dag is de zomerzonnewende.

Hoe Earth Day wordt gevierd

Op 21 maart 1970 werd voor het eerst Earth Day gevierd. Elk jaar is op deze dag de Peace Bell te horen op het VN-hoofdkwartier in New York. Precies op het moment van het begin van de equinox begint hij geluiden te maken. De eerste keer dat hij in dit opzicht rinkelde, werd op 21 maart 1971 gehoord. Dit evenement werd ook geïnitieerd door John McConnell.

De betekenis van de ceremonie is dat mensen gedurende één minuut, terwijl de bel gaat, kunnen nadenken over wat ze kunnen doen om de aarde te redden, en zichzelf als haar kinderen kunnen realiseren en het leven van alle levende wezens op de planeet kunnen verbeteren.

Het hijsen van de vlag van de aarde is een ander verplicht onderdeel van de viering van deze dag. Trouwens, de vlag van de planeet is ook uitgevonden door John McConnell in 1970. Het is een foto van de aarde genomen vanuit de ruimte.

Dag van de Aarde in Rusland

Op deze dag wordt er ook een klokkenceremonie gehouden in Rusland. Het wordt sinds 1998 gehouden op initiatief van de Sovjetkosmonaut Anatoly Berezovoy. De ceremonie vindt plaats in het International Centre of the Roerichs, dat is gevestigd in Moskou, in Maly Znamensky Lane. Na verloop van tijd begon Earth Day te worden gevierd in andere Russische steden.

Aanbevolen: