Wanneer Peter's Day Wordt Gevierd

Inhoudsopgave:

Wanneer Peter's Day Wordt Gevierd
Wanneer Peter's Day Wordt Gevierd

Video: Wanneer Peter's Day Wordt Gevierd

Video: Wanneer Peter's Day Wordt Gevierd
Video: Die Offerstelsel - Die Heiligdom #1 - Frikkie van Rensburg 2024, April
Anonim

Peter's Day wordt in de volksmond genoemd, gevierd op 12 juli, een orthodoxe feestdag ter ere van de opperste apostelen Petrus en Paulus. In de Russisch-orthodoxe kerk worden ze vereerd als discipelen van Christus, die consequent zijn leringen predikte.

De herdenkingsdag van de apostelen Petrus en Paulus wordt in de volksmond Peter's Day genoemd
De herdenkingsdag van de apostelen Petrus en Paulus wordt in de volksmond Peter's Day genoemd

Peter en Paul

Er zijn verschillende meningen over de historiciteit van de heilige apostelen Petrus en Paulus. In het leven van de heiligen wordt hun leven gepresenteerd als een voorbeeld van ascese en toewijding aan de ideeën van Christus.

Volgens de christelijke traditie kwam Paulus uit een rijke familie die behoorde tot de joodse diaspora in de stad Tarsus. Oorspronkelijk heette hij Saul. Als Farizeeër en Romeins burger studeerde hij talen, filosofie en jurisprudentie. Vermoedelijk behoorde Saulus tot degenen die christenen vervolgden en was hij aanwezig bij de steniging van Stefanus, de eerste christelijke diaken en martelaar.

Toen Saulus naar Damascus reisde om christenen te blijven vervolgen, flitste er een fel licht voor zijn ogen, Saul viel van zijn paard en verloor zijn gezichtsvermogen. Een stem die uit het licht kwam, vroeg hem waarom hij Christus vervolgde. In Damascus keerde de christen Ananias, die de stad bezocht, zijn gezichtsvermogen terug naar Saulus en noemde hem Paulus. Paulus werd vervolgens een uitstekende christelijke missionaris en werd beroemd om zijn genezingen.

De katholieke kerk beschouwt Petrus als de eerste bisschop van de Romeinse christenen. Er is echter geen historisch betrouwbare informatie over het leven van Peter.

Voordat hij Christus ontmoette, droeg de heilige Petrus de naam Simon en was hij visser. Hij en zijn broer Andreas waren de eersten die door Jezus Christus werden geroepen om hem te volgen en 'vissers van mensen' te worden. Toen Jezus de bijzondere begaafdheid van Simon zag, noemde Jezus hem Petrus, wat in het Grieks 'steen' betekent, en noemde hem de eerste van de apostelen, de stichter van de kerk en de bewaarder van de sleutels van het Koninkrijk der hemelen.

Nadat Jezus was verraden en gevangengenomen, voordat de eerste haan kraaide, verklaarde Petrus drie keer dat hij niets te maken had met de man uit Nazareth. Dus de voorspelling van Christus kwam uit. Maar toen kreeg Petrus berouw en stierf samen met Paulus de marteldood op 29 juni 67. Hierdoor gingen Peter en Paul onafscheidelijk de geschiedenis in en in de christelijke volkskalender versmolten ze tot één beeld. De dag van hun nagedachtenis op 29 juni volgens de oude stijl of 12 juli (nieuw) wordt in de volksmond door de mensen één woord "Petrovki" genoemd.

Petrov-dag

De Dag van de Allerhoogste Petrus en Paulus werd oorspronkelijk geïntroduceerd in Rome, waar de bisschoppen zichzelf tot erfgenamen van de apostel Petrus verklaarden. Daarna breidde de vakantie zich uit naar andere Europese landen.

In Rusland viel het samen met het begin van het hooien en trad het dagelijks leven in als een mijlpaal in de landbouwcyclus. Dit gaf hem de kans om wortel te schieten in het boerenleven.

De gewoonte om op Petrusdag gezamenlijk te eten is al sinds de oudheid een traditie. Volgens de legende rende er ooit een hert het dorp binnen vanuit het bos. Hij werd gezien als een geschenk van God, gestoken en opgegeten door de hele wereld.

Aan de vooravond van de feestdag heeft de kerk een streng vasten voor vele dagen ingesteld, wat een zekere psychologische stemming onder gelovigen creëert. Op Petrovs dag verbraken ze het vasten. Van tevoren werd een geschikte ram gekozen, daarna werd deze door de hele wereld verlost, en de voormalige eigenaar van de ram voedde hem speciaal voor Peter's dag, en op een feestelijke ochtend werd de ram geslacht en regelde een "broederschap".

In de Boven-Wolga-dorpen werd de ram vervangen door een grondel, ook gekocht in een club. De geslachte stier werd gekookt in verschillende ketels op het dorpsplein, en na de mis in de kerk, onder leiding van de priester, hadden ze een "wereldse" maaltijd.

Aanbevolen: