Nieuwjaar, Waar Kom Je Vandaan?

Nieuwjaar, Waar Kom Je Vandaan?
Nieuwjaar, Waar Kom Je Vandaan?

Video: Nieuwjaar, Waar Kom Je Vandaan?

Video: Nieuwjaar, Waar Kom Je Vandaan?
Video: F1rstman u0026 DJ Youss-F ft Boef - Overal (Prod by. Soundflow) 2024, April
Anonim

Nieuwjaar. Zo'n oude vakantie. Ze begonnen hem lange tijd te ontmoeten en te vieren, en de wortels van zijn oorsprong gaan terug naar het verre, verre verleden. Wat voor vakantie is dit zo wereldwijd? Ik denk dat het interessant is om het verhaal van ieders geliefde nieuwjaar te kennen. Laten we proberen tot op de bodem van zijn wortels te komen.

Nieuwjaar, waar kom je vandaan?
Nieuwjaar, waar kom je vandaan?

Volgens de geleerden werd deze feestdag voor het eerst gevierd in Mesopotamië. Het begon lang geleden, in het 3e millennium voor Christus. En het was zo: elk jaar eind maart begon het water in de rivieren Tigris en Eufraat te komen, waarna het tijd was voor landbouwwerkzaamheden. Onder het Mesopotamische volk werd deze keer beschouwd als de overwinning van de god Markuda op vernietiging en dood. Twaalf dagen lang vierden mensen dit evenement! En er ging geen dag voorbij zonder plechtige processies en carnavals. Niemand mocht onder geen enkele omstandigheid werken. Zelfs de rechtbanken op de dagen van de vieringen waren ten strengste verboden. Met andere woorden, het was een tijd van volledige vrijheid, de hele wereld stond op zijn kop.

Verschillende christelijke volkeren vierden het nieuwe jaar in verschillende perioden, namelijk: 25 maart, 1 maart, 23 september, 1 september en 25 december. In Rome werd het nieuwe jaar direct geassocieerd met het begin van het veldwerk. Toen, in 46 na Christus, verplaatste de bekende Julius Caesar de vieringen naar 1 januari. In Rome werd deze dag als gunstig beschouwd. Het volk offerde aan de god Janus. Maar in Frankrijk werd het nieuwe jaar tot 755 gevierd op 25 december en na 1 maart. Toen in de 12e eeuw werd het verplaatst naar Pasen. En pas in het midden van de 16e eeuw, namelijk: in 1564 werd de viering ervan op last van Charles 9 uitgesteld tot 1 januari. In Duitsland gebeurde dit ook in de 16e eeuw, maar Engeland bleef hierin nog 2 eeuwen achter. er toe doen. Pas in de 18e eeuw begonnen ze daar het nieuwe jaar op 1 januari te vieren.

Maar in Rusland vond de viering van het nieuwe jaar het vaakst plaats in maart, soms op Pasen. Toen, in 1492, werd het bij decreet van tsaar John III uitgesteld tot 1 september. In Rusland is, zoals altijd, alles een beetje anders. 1 september, dat wil zeggen nieuwjaar, was de dag van het innen van allerlei soorten belastingen en eerbetoon. En om deze dag op de een of andere manier plechtig te maken, verscheen de tsaar in het Kremlin en stond elke gewone burger toe hem te benaderen en de waarheid van hem te zoeken. De laatste keer dat zo'n nieuwjaar werd gevierd was in 1698. Op deze dag reikte de koning elke persoon een appel uit, feliciteerde hem en noemde hem broer. En nu was Peter aan de macht, zoals je weet, hij vond het heerlijk om alle innovaties uit Europa mee te nemen. Dus het nieuwe jaar is geen uitzondering. Hij benoemde het voor 1 januari. Hij gaf iedereen opdracht om kerstbomen te versieren, familieleden en vrienden te feliciteren. Nou, om 12 uur 's ochtends ging hij met een fakkel naar het Rode Plein en lanceerde de allereerste raket de lucht in. Daarna begonnen alle festiviteiten. Mensen zongen, maakten plezier en dansten. Het was vanaf deze dag dat de viering van het nieuwe jaar en volksfeesten in Rusland tot op deze dag, op 1 januari, werd vastgesteld.

En hier zijn nog enkele interessante feiten: in India zijn er maar liefst 8 data die mensen vieren als het nieuwe jaar! In Birma komt het in de broeierige hitte van hun tijd, namelijk 1 april! Maar in Indonesië valt het nieuwe jaar volgens onze tijd in de herfst, of om precies te zijn, op 1 oktober. Micronesiërs vieren deze feestdag, net als Europeanen, maar het meest interessante is dat op een van de eilanden, elk jaar op 1 januari, mensen wakker worden met nieuwe namen! En dit alles is nodig om de boze geesten in verwarring te brengen. Als ze wakker worden, bedekken ze hun mond met hun handpalm en zeggen ze hun nieuwe naam, terwijl een van de familieleden op een tamboerijn klopt zodat boze geesten hen niet kunnen horen.

Hier is het verhaal van het ontstaan van deze heerlijke vakantie! Wees gelukkig in het nieuwe jaar! Succes!

Aanbevolen: