Waar Komt De Feestdag Op 8 Maart Vandaan?

Inhoudsopgave:

Waar Komt De Feestdag Op 8 Maart Vandaan?
Waar Komt De Feestdag Op 8 Maart Vandaan?

Video: Waar Komt De Feestdag Op 8 Maart Vandaan?

Video: Waar Komt De Feestdag Op 8 Maart Vandaan?
Video: GLD Nieuws 8 maart 2019 - Vrijdag 8 maart 2024, April
Anonim

8 maart is een favoriete feestdag voor vrouwen. Op deze dag krijgen mannen de opdracht om geschenken te geven, gehoorzaam te zijn en hun vrouwen in alles tevreden te stellen. Veel mensen associëren 8 maart met de Sovjetperiode, maar deze feestdag viel lang voor het revolutionaire jaar 1917. Clara Zetkin wordt beschouwd als de grondlegger van de feestdag.

Favoriete feestdag van Sovjetvrouwen
Favoriete feestdag van Sovjetvrouwen

8 maart - dag van de strijd

In het midden van de 19e eeuw namen vrouwen de uitoefening van hun rechten goed ter hand. In Amerika werkten in die tijd veel vrouwen hard in fabrieken en fabrieken. Tegelijkertijd ontvingen ze minder loon dan mannen, omdat men geloofde dat het zwakkere geslacht parttime werkte en geen significante bijdrage leverde aan het gezinsbudget. De 16-urige werkdag, lage lonen en barre arbeidsomstandigheden dwongen vrouwen om de straat op te gaan en te eisen dat hun rechten worden gerespecteerd.

De dag op 8 maart 1857 werd een mijlpaal, toen arbeiders van schoenen- en kledingfabrieken in New York deelnamen aan de demonstratie. Ze stelden eenvoudige eisen: voorzien in droge en schone werkplekken, gelijkstelling van de lonen naar geslacht, vermindering van de arbeidsduur tot 10 uur per dag. Industriëlen en politici moesten de dames halverwege tegemoet komen, en aan de eisen werd voldaan. 8 maart werd een mijlpaal voor alle arbeiders van die tijd: vakbonden, ook die van vrouwen, begonnen te openen bij ondernemingen.

Het voorstel van Clara Zetkin

In 1910 werd in Kopenhagen een conferentie van socialistische vrouwen gehouden. De conferentie werd bijgewoond door vrouwen uit verschillende landen. Een van de afgevaardigden was Clara Zetkin. De activist riep vrouwen op om hun lot in eigen handen te nemen en volledige gelijkheid van mannen te zoeken: kiesrecht, respect, werk op gelijke voet. Clara Zetkin stelde voor om 8 maart in te stellen als Internationale Vrouwendag.

Al in het volgende jaar, 1911, begon de feestdag van 8 maart op grote schaal te worden gevierd in veel Europese staten: Zwitserland, Duitsland, Denemarken. Miljoenen mensen gingen de straat op en eisten een volledige herziening van het genderbeleid: het recht om te stemmen en gekozen te worden, gelijke kansen, de goedkeuring van wetten om het moederschap te beschermen.

8 maart in Rusland

In 1913 werd in Rusland voor het eerst Internationale Vrouwendag gevierd. In het bij de burgemeester van Sint-Petersburg ingediende verzoekschrift stond een verzoek om toestemming om een geschil over de vrouwenkwestie te houden. Het evenement vond plaats op 2 maart op het terrein van de graanbeurs Kalashnikovskaya. Verzameld voor het debat over anderhalf duizend mensen. Tijdens de discussies eisten de vrouwen dat ze kiesrecht zouden krijgen, het moederschap op staatsniveau zouden verzekeren en bespraken ze de bestaande marktprijzen.

In de revolutie van 1917 namen vrouwen de meest effectieve rol. Moe van oorlog en honger gingen ze de straat op en eisten 'brood en vrede'. Veelzeggend was het feit dat keizer Nicolaas II afstand deed van de troon op 23 februari volgens de oude kalender of 8 maart 1917 volgens de nieuwe kalender. In de Sovjet-Unie werd 8 maart een feestdag. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie bleef deze dag een feestelijke dag in veel nieuw gevormde staten, waaronder Rusland, Georgië, Oekraïne, Kazachstan en Wit-Rusland.

Aanbevolen: