Waar Komt De Traditie Van Groeten Met Brood En Zout Vandaan?

Inhoudsopgave:

Waar Komt De Traditie Van Groeten Met Brood En Zout Vandaan?
Waar Komt De Traditie Van Groeten Met Brood En Zout Vandaan?

Video: Waar Komt De Traditie Van Groeten Met Brood En Zout Vandaan?

Video: Waar Komt De Traditie Van Groeten Met Brood En Zout Vandaan?
Video: Zeezout Griekenland 2024, Maart
Anonim

Hoe verschilt het ene volk van het andere? De unieke tradities en gebruiken, die zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld en zorgvuldig van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze instrueren een persoon hoe hij zich in verschillende situaties moet gedragen. De manier van leven van het gezin en het huishouden is bijvoorbeeld doordrenkt met gebruiken - hoe u met uw vrouw en kinderen praat, hoe u zich op straat gedraagt wanneer u ouderen ontmoet, hoe u gasten ontmoet.

Het behandelen van lieve gasten met brood en zout is een oude Russische traditie
Het behandelen van lieve gasten met brood en zout is een oude Russische traditie

Gastvrijheid is een traditie

Het Russische volk heeft zich altijd onderscheiden door hun gastvrijheid en hartelijkheid. De houding ten opzichte van de gast in Rusland was bijzonder. Gasten, zelfs informele, werden met eer en respect omringd. Men geloofde dat de reiziger die in het huis keek veel onderweg zag, veel weet, veel te leren heeft. En als de gast van het warme welkom houdt, zal uit zijn woorden de goede faam van de eigenaar van het huis en van Rusland zich over de hele wereld verspreiden.

De hoofdtaak van de eigenaar was om de dierbare gast zo goed mogelijk te voeden, de beste gerechten werden hem gepresenteerd. De uitspraken zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven: "Wat in de oven zit, alles staat met zwaarden op tafel", "Hoewel niet rijk, maar blij voor gasten", "Heb geen spijt van de gast, giet het dikker".

Als het van tevoren bekend was over de aanstaande bijeenkomst van de gasten, begonnen ze zich enkele dagen van tevoren voor te bereiden. Het was de gewoonte om lieve gasten op de stoep te ontmoeten met brood en zout. Gewoonlijk werd het brood, noodzakelijkerwijs gelegd op een schone handdoek (handdoek), naar de gasten gebracht door de gastvrouw van het huis of de vrouw, wiens handen het brood gebakken was. Tegelijkertijd markeerde de handdoek de weg die de gast maakte. Bovendien symboliseerde het Gods zegen. Brood en zout waren symbolen van welvaart en welvaart, en zout werd ook toegeschreven aan de eigenschappen van "amulet". Een gast ontmoeten met 'brood en zout' betekende Gods barmhartigheid jegens hem afroepen en je wensen voor goedheid en vrede toevoegen. Gasten konden echter ook brood en zout naar het huis brengen, waarbij ze speciaal respect voor de eigenaar uitten en hem voorspoed en voorspoed wensten.

"Elke reiziger was als heilig voor de Slaven: ze begroetten hem met genegenheid, behandelden hem met vreugde, zagen hem met eerbied vertrekken …"

NM Karamzin

Traditionele Russische maaltijd

Als er gasten in het huis werden ontvangen, begon en verliep de maaltijd volgens een bepaald scenario. De tafel, die letterlijk vol stond met verschillende gerechten, stond in de "rode hoek" naast vaste banken die aan de muur waren bevestigd. Men geloofde dat degenen die op deze banken zaten, de speciale bescherming van heiligen genoten.

Volgens de traditie verscheen aan het begin van de maaltijd de gastvrouw van het huis, gekleed in haar beste kleding. Ze begroette de gasten met een aardse buiging. De gasten bogen als reactie en kwamen haar op uitnodiging van de eigenaresse kussen. Volgens de ingesleten gewoonte kreeg elke gast een glas wodka voorgeschoteld. Na de "kusceremonie" ging de gastvrouw naar een speciale vrouwentafel, die als signaal diende voor het begin van de maaltijd. De gastheer sneed voor elke gast een stuk brood af en bestrooide het met zout.

De houding ten opzichte van brood was bijzonder eerbiedig, het werd beschouwd als de basis van welzijn, het werd in de hoofden van de mensen geassocieerd met lang en hard werken. Zout was in die tijd een erg duur product dat alleen bij speciale gelegenheden werd gebruikt. Zelfs in het koningshuis stonden de zoutvaatjes dichter bij de koning zelf en de belangrijkste gasten. Bovendien geloofde men dat zout boze geesten verdrijft. Daarom is het aanbieden van brood en zout bedoeld om te delen met de meest dierbare gast, om hun respect te uiten en tegelijkertijd welzijn en vriendelijkheid te wensen.

Het is onmogelijk om je een Russische tafel voor te stellen zonder brood en zout: "Zonder zout, zonder brood, een dun gesprek", "Brood op tafel, en de tafel is een troon", sparrenparadijs "," Zonder brood - dood, zonder zout gelach."

Door te weigeren "brood en zout" te delen met de eigenaren van het huis, zou men hen onuitwisbare beledigingen kunnen toebrengen. Tijdens de maaltijd was het gebruikelijk om de gasten krachtig te verwennen. En als de gasten weinig aten, zouden de gastheren hen overhalen om dit of dat gerecht te proberen, knielend.

En vandaag ontmoeten we "brood en zout"

Onze mensen zijn nog steeds open, gastvrij en gastvrij. En de traditie om dierbare gasten niet alleen met een welkomstwoord te ontmoeten, maar ook met brood en zout is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Op de trouwdag presenteert de moeder van de bruidegom het jonge paar bijvoorbeeld een bruidsbrood - een symbool van pure gedachten en goede bedoelingen. Dit betekent dat de ouders een jonge vrouw in het gezin opnemen, met wie ze nu zij aan zij zullen moeten leven en alle problemen en vreugden zullen delen.

In zijn pure vorm wordt de ceremonie natuurlijk vaker gebruikt op officiële bijeenkomsten of op feestelijke, plechtige momenten. Zo begroeten stadsbewoners hun dierbare gasten met een feestelijk brood.

Aanbevolen: