Pasen - Vakantiegeschiedenis

Inhoudsopgave:

Pasen - Vakantiegeschiedenis
Pasen - Vakantiegeschiedenis

Video: Pasen - Vakantiegeschiedenis

Video: Pasen - Vakantiegeschiedenis
Video: Pasen Stap voor Stap 2024, April
Anonim

Pasen is de belangrijkste feestdag van de christelijke kalender. Het wordt niet voor niets "vakantie, feestdag en feestviering" genoemd. Tegelijkertijd is de oorsprong van het woord "Pasen" niet helemaal duidelijk. De feestdag zelf is niet gebonden aan een specifieke datum en werd zelfs vóór de geboorte van Christus gevierd.

Pasen - vakantiegeschiedenis
Pasen - vakantiegeschiedenis

De oorsprong van de paasvakantie

Het voorchristelijke Pascha werd beschouwd als een joodse familiefeestdag van nomadische herders. Op deze dag werd een lam geofferd aan de Joodse God Jahweh, waarvan het bloed op de deuren werd gesmeerd, en het vlees werd boven een vuur gebakken en snel gegeten met ongezuurd brood. Deelnemers aan de maaltijd moesten reiskleding dragen.

Later werd Pasen geassocieerd met de gebeurtenissen beschreven in het Oude Testament, de uittocht van de Joden uit Egypte. Er wordt aangenomen dat de naam van de feestdag afkomstig is van het Hebreeuwse werkwoord "passeren", wat "oversteken" betekent. Het ritueel van haastig vlees eten begon symbool te staan voor de bereidheid om te vluchten. Tijdens de periode van de feestdag, die 7 dagen werd gevierd, werd alleen ontzilt brood gebakken - dit was te wijten aan het feit dat de Joden vóór de uittocht uit Egypte 7 dagen lang brood aten dat gebakken was zonder het gebruik van Egyptisch zuurdesem.

Het Laatste Avondmaal vond plaats op de dag van het oudtestamentische Pascha, dat Christus met de apostelen vierde. Hij gaf echter een nieuwe betekenis aan de oude ritus. In plaats van een lam offerde de Heer zichzelf en werd een Goddelijk Lam. Zijn daaropvolgende dood symboliseerde het zoenoffer voor Pasen. Tijdens de eucharistieritus die bij het Laatste Avondmaal werd geïntroduceerd, nodigde Christus de gelovigen uit om hun lichaam (brood) te eten en hun bloed (wijn) te drinken.

In de eerste eeuwen van het christendom ontstond een traditie om 2 Pasen te vieren, het symbool van de dood en opstanding van Christus. De eerste werd uitgevoerd in diep verdriet en strikt vasten, en de tweede in uitgelatenheid en met een overvloedige maaltijd. Pas later werd besloten om één Pascha te vieren, het te scheiden van het Joodse.

Vandaag Pasen vieren

De moderne christelijke feestdag Pasen is gebaseerd op het verhaal van de opstanding van Jezus Christus op de derde dag na de kruisiging. Nu is Pasen de dag geworden die christenen wijden aan de herinnering aan het leven, de dood en de opstanding van de Heiland. Het werd oorspronkelijk op verschillende tijdstippen op verschillende plaatsen gevierd. In 325 werd het besluit van de Eerste Oecumenische Raad van de Christelijke Kerk genomen om Pasen te vieren op zondag, dat valt na de eerste volle maan in de lente. Deze dag valt in de periode van 4 april tot 8 mei. De berekening van paasdata in de orthodoxe kerk en de katholieke kerk is echter anders. Daarom wordt Pasen volgens de orthodoxe en katholieke kalender vaak op verschillende dagen gevierd.

De meeste paasrituelen zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, waaronder een nachtwake, een processie van het kruis, het christendom, het verven van eieren, het maken van paascakes en pasokh. Het christendom is een uitwisseling van kussen vergezeld van het uiten van de traditionele paasgroet: "Christus is verrezen!" - "Echt herrezen!" Tegelijkertijd vond er een uitwisseling van gekleurde eieren plaats.

Er zijn verschillende versies van de oorsprong van de traditie van het verven van eieren. Volgens een van hen veranderden kippeneieren, die op de grond vielen, in druppels bloed van de gekruisigde Christus. De tranen van de Moeder van God, snikkend aan de voet van het kruis, vielen op deze bloedrode eieren en lieten er prachtige patronen op achter. Toen Christus van het kruis werd gehaald, verzamelden de gelovigen deze eieren en verdeelden ze onder elkaar, en toen ze het goede nieuws van de opstanding hoorden, begonnen ze ze aan elkaar door te geven.

Paastaart en kwark Pasen zijn traditionele gerechten van de paastafel. Er wordt aangenomen dat vóór de kruisiging Christus en zijn discipelen ongezuurd brood aten, en na de opstanding - gezuurd brood, d.w.z. gist. Het wordt gesymboliseerd door de paascake. Pasen is gemaakt van gepureerde kwark in de vorm van een vierzijdige piramide die Golgotha verpersoonlijkt, de berg waarop Jezus Christus werd gekruisigd.

Aanbevolen: