Waarom Worden Paascakes Gebakken Voor Pasen?

Waarom Worden Paascakes Gebakken Voor Pasen?
Waarom Worden Paascakes Gebakken Voor Pasen?

Video: Waarom Worden Paascakes Gebakken Voor Pasen?

Video: Waarom Worden Paascakes Gebakken Voor Pasen?
Video: Cupcakes maken – #recept – #Allerhande 2024, April
Anonim

Paastaart is een bekend kenmerk van deze religieuze feestdag, zonder welke viering al ondenkbaar is. Dit stevige, geurige brood, aangestoken in de kerk, lijkt vooral smakelijk na het einde van het vasten. Waarom worden paascakes gebakken voor Pasen? Het antwoord op deze vraag ligt in de oude christelijke traditie.

Waarom worden paascakes gebakken voor Pasen?
Waarom worden paascakes gebakken voor Pasen?

Volgens de legende verscheen Christus na zijn opstanding aan de apostelen tijdens maaltijden. Voor hem lieten ze altijd vrije ruimte aan tafel en brood. Na verloop van tijd verscheen er een religieuze traditie op de dag van de goddelijke opstanding om brood naar de kerk te brengen en het op een speciale tafel achter te laten. Toen werd hij het Griekse woord "artos" genoemd. Het bovenste deel van de artos was versierd met een kruis, dat de overwinning van Jezus op de dood symboliseerde.

Gedurende Bright Week werd artos tijdens de processie rond de tempel gedragen. Op de zaterdag voor de feestdag werd het brood in stukken verdeeld en na de vroege eredienst aan de parochianen uitgedeeld. Geleidelijk ging de nieuwe traditie over in de huizen, maar gelovigen moeten hun paaskoekjes in de tempel inwijden. De cilindrische vorm van de taart wordt verklaard door de ronde vorm van de lijkwade van Jezus Christus. Vandaar dat de nieuwe naam "kulich" vandaan kwam, wat in vertaling uit het Spaans kulich "rond brood" betekent. Dit woord, beter bekend bij het Russische oor, komt van het Griekse kollikion. Dezelfde naam wordt in veel andere landen gebruikt, zoals Frankrijk (koulitch).

Door paastaart op tafel te zetten, brengen christenen hulde aan het offer van Christus, en het brood zelf symboliseert de aanwezigheid van Jezus in hun huis. Er zijn verschillende tekens verbonden aan dit paasgerecht. Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat als de cake een succes is, er het hele jaar door geluk en voorspoed in het gezin zal zijn. Tegenwoordig kopen veel mensen dit brood, maar het is veel belangrijker om het zelf te bereiden, het huis te vullen met de warme geur van bakken en je in een gelukzalige stemming te brengen.

Voor de bereiding van paascake wordt boterdeeg gebruikt. De wortels van deze omstandigheid moeten ook worden gezocht in oude legendes. Er wordt aangenomen dat de Heer en zijn apostelen vóór hun opstanding ongezuurd brood aten, en daarna - gezuurd brood. Dit is de oorsprong van de traditie die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Lichte rozijnen worden toegevoegd aan moderne paascakes en de bovenkant is versierd met een zoet wit glazuur gemaakt van opgeklopt eiwit, bestrooid met decoratieve hagelslag of wafelafbeeldingen met paassymbolen. De cake moet niet verticaal worden gesneden, maar horizontaal in cirkels. Als de cake erg lang is, blijft de bovenkant voor het laatst en bedekt het resterende brood ermee. Kulich is het belangrijkste symbool van de vakantie; er worden ook eieren geverfd en er wordt kwark voor Pasen bereid. Naast het volgen van een religieus ritueel, zijn deze gerechten heerlijk voor het lichaam na een lange vastentijd.

Aanbevolen: