Wat Is Een Tataarse Bruiloft?

Wat Is Een Tataarse Bruiloft?
Wat Is Een Tataarse Bruiloft?

Video: Wat Is Een Tataarse Bruiloft?

Video: Wat Is Een Tataarse Bruiloft?
Video: Generatie Poetin: Strijden voor de Tataarse cultuur - de Volkskrant 2024, April
Anonim

De Tataren worden gekenmerkt door traditionele matchmaking-huwelijken. Naaste familieleden van de bruidegom doen, in sommige gevallen, met de hulp van een professionele matchmaker, een aanbod aan de ouders van de bruid en onderhandelen met hen over de voorwaarden van de bruiloft: de timing van de toekomstige viering, de grootte van de kalym, enz.

Wat is een Tataarse bruiloft?
Wat is een Tataarse bruiloft?

De ouders van het meisje weigeren in de regel een fatsoenlijke, waardige persoon uit een goed gezin die om de hand van hun dochter vraagt. Na het verkrijgen van toestemming volgt verdere betrokkenheid van de toekomstige pasgetrouwden en een samenzwering. Vaak worden deze twee gebeurtenissen gecombineerd tot een gemeenschappelijk ritueel, waarbij beide partijen offergaven uitwisselen, gevolgd door een feest met naaste familieleden.

Het belangrijkste huwelijksritueel vindt plaats na de aankoop van de kalym in het huis van de bruid. De Tatra zijn moslims en de bruiloft wordt uitgevoerd volgens een moslimritueel genaamd "nikah", die gepaard gaat met een feestelijk diner. Voorheen was het de bruidegom verboden om alleen met zijn bruid te zijn voor nikah.

Minstens vijf mensen nemen deel aan het huwelijksritueel: de mullah, degene die de nikah leest, twee getuigen, die allebei zeker mannelijk zijn, en de vader of een naaste verwant van de bruidegom.

Tataren houden zich aan hun tradities: een voorwaarde voor een bruiloft moet het verenigde geloof van de bruid en bruidegom zijn - de islam. De kleding die ze tijdens de bruiloft dragen, moet noodzakelijkerwijs overeenkomen met de islamitische gebruiken, de versiering van de bruid bedekt het lichaam volledig, op het hoofd is er een bruiloftshoofdtooi. Het bruidspaar zit aan het hoofd van de feesttafel. Aan de kant van de bruid staan de ouders van de bruidegom en de getuige, en naast de bruidegom staan de ouders van de bruid en de tweede getuige. Nadat alle gasten zich hebben verzameld voor het feest, nodigt de eigenaar van het huis iedereen uit aan tafel. Aan de rechterkant van de tafel zitten de familieleden van de bruidegom en aan de linkerkant - de bruid. De hoofdpersoon op de Tataarse bruiloft is de toastmeester, van wie de stemming van de aanwezigen op de bruiloft afhangt.

Traditionele koude snacks, groentegerechten, fruit wordt op de bruiloftstafel gezet, twee ganzen, pilaf, vlees met uien en wortelen worden altijd geserveerd. Het belangrijkste feestelijke gerecht wordt echter beschouwd als chak-chak, dat is versierd met snoep. Zorg voor verschillende compotes op de feesttafel en helemaal aan het einde krijgen de gasten thee.

Voorheen duurden de huwelijksfeesten na de nikah enkele dagen, en pas na voltooiing kon de bruidegom de bruid voor het eerst bezoeken. De man blijft vier dagen in het huis van zijn vrouw en brengt vaak offers aan haar familieleden. De wederzijdse geschenken van de pasgetrouwde bestaan uit haar eigen handwerk. De laatste fase van de traditionele Tataarse bruiloft is de overdracht van de vrouw naar het huis van de echtgenoot en het daaropvolgende feest met de familieleden van de bruidegom. In het nieuwe huis wordt de bruid begroet, waarbij ze zich strikt houdt aan alle gebruiken die de welvaart en welvaart van het jonge gezin moeten garanderen: een binnenstebuiten gekeerde bontjas wordt onder de voeten gelegd, behandeld met vers brood en honing, de handen in bloem gedoopt, zorg ervoor dat je een soort vee geeft.

Aanbevolen: