Waarom Het Ei Een Symbool Is Van Pasen

Inhoudsopgave:

Waarom Het Ei Een Symbool Is Van Pasen
Waarom Het Ei Een Symbool Is Van Pasen

Video: Waarom Het Ei Een Symbool Is Van Pasen

Video: Waarom Het Ei Een Symbool Is Van Pasen
Video: Speciale eieren voor onze dieren met Pasen! 2024, Mei
Anonim

Sinds onheuglijke tijden is het beschilderde paasei een symbool van de grote christelijke feestdag van Pasen - de dag van de opstanding van Jezus Christus. Er zijn verschillende versies van waarom het kippenei het symbool van Pasen werd.

Waarom het ei een symbool is van Pasen
Waarom het ei een symbool is van Pasen

instructies:

Stap 1

Een van de versies wordt geassocieerd met Maria Magdalena. Volgens de bijbelse traditie schonk Maria Magdalena op de dag van de opstanding van Christus een ei aan keizer Tiberius met de woorden: "Christus is verrezen!" Het feit is dat het onmogelijk was om zonder geschenken naar het hof van de keizer te komen. Rijke mensen brachten kostbare dingen en rijke geschenken mee, en de armen brachten wat ze konden. Maria had niets voor haar ziel, behalve een hartstochtelijk geloof in God. Daarom nam ze één kippenei mee als cadeau. Tiberius verklaarde haar echter een leugenaar, betwijfelde of iemand uit de dood zou kunnen opstaan en zei dat dit onmogelijk was - net zoals een wit ei nooit rood zal worden. En na deze woorden gebeurde er een wonder - het witte ei begon rood te worden voor iedereen. Sindsdien zijn roodgekleurde eieren een symbool van Pasen geworden.

Stap 2

Een andere versie lijkt op de eerste, alleen specificeert het niet de identiteit van de vrouw met een mand met eieren, die, nadat ze had vernomen dat Jezus Christus uit het graf was opgestaan, iedereen op straat erover begon te vertellen. Iemand die hieraan twijfelde, vertelde haar dat dit niet kon, en zo ja, laat dan de eieren in haar mand rood worden. En op dat moment werden de eieren helder scharlakenrood.

Stap 3

Al eeuwenlang worden paaseieren precies in rood geverfd, wat symbool staat voor het bloed dat Jezus aan het kruis vergoot. De zonden van mensen worden verzoend door Zijn bloed. Het rode ei is een eigenaardig beeld van de geboorte van een nieuw leven: de schaal is een kist, waarin een nieuw leven wordt geboren. Eieren rood maken is heel eenvoudig - je moet ze samen met de uienschillen koken. Voor de feestdag van Pasen worden eieren op Witte Donderdag gekookt en tot zondag op een koele plaats gelegd.

Stap 4

Tegenwoordig worden paaseieren in allerlei kleuren geverfd, dankzij een verscheidenheid aan onschadelijke voedselkleuren. Er worden ook kunstmatige paaseieren gemaakt - van steen, kristal, porselein en papier-maché. Deze eieren lijken vaak op kunstwerken - ze zijn versierd met edelstenen, goud en zilver. Vooral mooie en kostbare meesterwerken worden in verschillende musea bewaard.

Stap 5

De traditie van het schilderen van eieren voor Pasen is tot op de dag van vandaag populair, omdat dit de helderste christelijke feestdag is. Mensen wisselen gekleurde eieren uit met de woorden "Christus is verrezen!" - "Truly Risen!", waarna ze drie keer kussen. Er worden veel heerlijke gerechten bereid voor Pasen, maar de belangrijkste versiering van de tafel zijn ongetwijfeld gekleurde eieren.

Aanbevolen: