Hoe Jom Kippoer Gaat

Hoe Jom Kippoer Gaat
Hoe Jom Kippoer Gaat

Video: Hoe Jom Kippoer Gaat

Video: Hoe Jom Kippoer Gaat
Video: Joden vieren Jom Kipoer 2024, April
Anonim

Op gewone dagen van het jaar kan de band van Joden met de Almachtige verborgen zijn, ze mogen de synagoge niet bezoeken, zich de geboden niet herinneren. Maar op de dag van Yom Kippur ontbrandt een goddelijke vonk in de diepten van het Joodse hart - synagogen zijn gevuld met mensen en duizenden Joden verenigen zich in een gemeenschappelijke impuls.

Hoe Jom Kippoer gaat
Hoe Jom Kippoer gaat

Yom Kippur wordt tien dagen na het begin van het nieuwe jaar gevierd. Dit is de dag van het hoogste oordeel, wanneer voor alle zonden verzoening wordt gedaan. Het is erg belangrijk om niet alleen te bidden, maar in de gemeenschap, daarom gaan veel Joden naar de heilige plaats. Op de dag van Yom Kippur kun je niets doen, behalve de analyse van je acties en gedachten, je moet je oprecht bekeren van je zonden en fouten. Na het einde van de Dag des Oordeels Yom Kippur, krijgt elke Jood een beoordeling van zijn daden.

Elk jaar valt Yom Kippur op een ander tijdstip omdat de Joodse kalender anders is dan de Gregoriaanse. De tien dagen die verstrijken na het begin van het nieuwe jaar zijn bedoeld voor berouw en gedachten aan de toekomst. Zelfs als een Jood de voorschriften en wetten niet volgde, wordt hij tegenwoordig van zonde gereinigd.

In Israël zie je op de plechtige dag van Yom Kippur geen auto's of open winkels, radio- en televisiestations stoppen met werken en zelfs het openbaar vervoer werkt niet. Je kunt niet werken tijdens de Dag des Oordeels, je moet bepaalde rituelen uitvoeren.

Yom Kippur begint na zonsondergang. De dag ervoor moet elke Jood het verzoeningsritueel uitvoeren: breng een haan of kip naar de rituele slager Shoikhet. Geef vervolgens de geschatte kosten van de vogel aan de armen. Je kunt het doen zonder opoffering, geef gewoon geld aan de armen. Op voorhand is het noodzakelijk om alle schulden te verdelen, alle geloften na te komen, iedereen om vergeving te vragen en iedereen zelf te vergeven.

In de ochtend verenigen alle Joden zich voor sjahrit - gebed, dan begint de eerste maaltijd van de mikwe. Het is op deze dag onmogelijk om voedsel te weigeren, het is noodzakelijk om voedsel in grotere hoeveelheden dan normaal te nemen. Op de vakantie zelf wordt streng gevast, drinken, eten, wassen, het dragen van leren schoenen, het aanbrengen van cosmetica en intimiteit zijn verboden. Het vasten eindigt over een dag, met het verschijnen van een derde ster aan de hemel.

'S Avonds gaan mannen naar de avonddienst met een tallit. De liturgie begint: eerst wordt het "kol nidrei"-gebed uitgesproken, gevolgd door het "maariv"-gebed, dat aanvullende "slikhot"-gebeden bevat. Na zonsondergang kleden alle mensen zich in het wit en gaan ze wandelen, en vooral religieuze joden blijven de hele nacht in de synagoge om psalmen en doxologieën te lezen.

Aanbevolen: