Wat Is Julaya

Wat Is Julaya
Wat Is Julaya

Video: Wat Is Julaya

Video: Wat Is Julaya
Video: URIAH HEEP JULY MORNING 1972 2024, Mei
Anonim

Op 30 juni komen mensen van alle leeftijden uit het hele land naar de kust van de Zwarte Zee van Bulgarije om de vroege ochtendzonsopgang boven de zee te ontmoeten. Dit is hoe een van de jongste Bulgaarse feestdagen plaatsvindt - Dzhulaya.

Wat is Julaya
Wat is Julaya

Het is ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw, samen met de hippiebeweging. Het is geen toeval dat op deze dag het lied van de legendarische band Uriah Heep "July Morning" - "July Morning" uit alle speakers klinkt. Zij was het die de naam aan de vakantie gaf. Aanvankelijk was het puur jeugdig en had het een ideologische connotatie. Op zo'n niet-agressieve manier protesteerden informele jongeren tegen de dominantie van de Bulgaarse communistische partij.

Maar de tradities die door de feestdag waren vastgelegd, bleken zo aantrekkelijk dat ze met het vertrek van de communistische partij uit de macht niet stopten met het vieren ervan. Integendeel, van jaar tot jaar wordt het steeds populairder en kleurrijker. In de nacht van 30 juni op 1 juli is het leven aan de kust in volle gang. Mensen zingen bekende liedjes, dansen, leren elkaar kennen, praten over interessante onderwerpen en ontmoeten elkaar dan samen op de ochtend van de eerste dag van juli. Een oprechte en vriendelijke sfeer heerst tegen de achtergrond van de onbeschrijfelijke schoonheid van de resorts.

De ideologische basis voor Dzhulai wordt vandaag gelegd. Ze zeggen dat mensen protesteren tegen globalisering, de vernietigende invloed van megasteden op iemands persoonlijkheid en soortgelijke verschijnselen. Maar in feite ligt deze feestdag dichter bij heidense religieuze riten. Na verloop van tijd kreeg hij wat mystiek en is waarschijnlijk geen protest, maar een methode om de ziel te zuiveren door onderdompeling in een atmosfeer van algemene welwillendheid.

Tegenwoordig wordt de feestdag gevierd door mensen van verschillende leeftijden. De oprichters zijn volwassen geworden en nu worden ze 'oude hippies' genoemd. Nu leggen ze aan de jongeren de betekenis uit die ze in de rituelen legden, en ze vieren zelf niet alleen de ochtend, maar ook de avond niet ver van het dorp Varvara.

Er zijn altijd veel toeristen van over de hele wereld op Dzhulaya, sommigen van hen streven ernaar hier elk jaar te komen. Deze nacht is tenslotte onvergetelijk. Wat kan ik zeggen - de Uriah Heep-groep zelf kwam meerdere keren naar de viering. Trouwens, Dzhulaya is exclusief Bulgaarse hippies. Er zijn nergens anders in Europa zulke feestdagen.

Aanbevolen: