Dag Van De Nerd: Geschiedenis Van De Vakantie

Inhoudsopgave:

Dag Van De Nerd: Geschiedenis Van De Vakantie
Dag Van De Nerd: Geschiedenis Van De Vakantie

Video: Dag Van De Nerd: Geschiedenis Van De Vakantie

Video: Dag Van De Nerd: Geschiedenis Van De Vakantie
Video: Kinderboekenweek 2021 officieel van start 2024, April
Anonim

Op 14 februari vieren verliefde harten over de hele wereld Valentijnsdag. Maar velen vermoeden niet eens dat ze deze vakantiedatum delen met toetsenbord- en muiswerkers - computerspecialisten.

Dag van de nerd: geschiedenis van de vakantie
Dag van de nerd: geschiedenis van de vakantie

Dag van de nerd: wie is de klant?

In 1946, na drie jaar nauwgezet werk, presenteerden specialisten van de Universiteit van Pennsylvania de eerste volledig functionerende elektronische computer die wiskundige taken uitvoerde - ENIAC I. Alle eerdere analogen van deze computer waren experimenteel en leverden geen praktisch voordeel op. De klanten van dit project waren het Amerikaanse leger, dat nauwkeurige ballistische berekeningen van de vliegroute van munitie nodig had.

ENIAC I staat voor Electrical Numerical Integrator And Calculator.

Voorafgaand aan deze uitvinding had het Amerikaanse leger een speciale baan als 'militaire rekenmachine', dat wil zeggen, een persoon die wiskundige bewerkingen berekende en tabellen samenstelde. Geen enkele persoon kan echter berekeningen maken met de snelheid van een elektronische machine, zelfs niet als hij zeven centimeter in het voorhoofd is.

Een professioneel opgeleide persoon met een rekenmachine of rekenmachine kon slechts zestig vliegroutes per dag berekenen, terwijl een nieuw rekenapparaat - ENIAC - deze taak in slechts een halve minuut aankon. Hij kon getallen optellen, vergelijken, aftrekken, vermenigvuldigen en er ook vierkantswortels uit extraheren. Daarom heeft de uitvinding van de computer in de eerste plaats bijgedragen aan de ontwikkeling van de militaire industrie van de Verenigde Staten van Amerika.

Erfenis voor het nageslacht

Zes jaar lang, van 1949 tot 1955, kwam de eerste computer ten goede aan de Amerikaanse luchtmacht en het leger. En begin oktober 1955, op het geluid van een mars, werd ENIAC I met legereer weggevoerd om "met pensioen te gaan" - naar het Museum van de Amerikaanse Militaire Academie.

Trouwens, voor zijn "kleinkinderen" heeft "grootvader" een binair getalsysteem achtergelaten, op basis waarvan alle moderne computers werken. Dat is de reden waarom tot op de dag van vandaag, elke 14 februari, computerwetenschappers van over de hele wereld hun professionele vakantie vieren, waarbij ze zich de vriendelijke woorden herinneren van cybernetica en professoren van de Universiteit van Pennsylvania.

Naast de Computer Engineer's Day in Rusland is er nog een officiële feestdag voor werknemers in dit gebied - de Programmer's Day, die wordt gevierd op de 256e dag van het kalenderjaar, dat wil zeggen 12 (in een schrikkeljaar) of 13 september.

Dankbaar zijn ook hun collega's die erin zijn geslaagd om het gewicht van een personal computer aanzienlijk te verminderen (het gewicht van ENIAC was ongeveer 27 ton).

Aanbevolen: