Internationale Dag Van De Alfabetisering Vieren

Internationale Dag Van De Alfabetisering Vieren
Internationale Dag Van De Alfabetisering Vieren

Video: Internationale Dag Van De Alfabetisering Vieren

Video: Internationale Dag Van De Alfabetisering Vieren
Video: Week van de Alfabetisering 2008 2024, Mei
Anonim

Geletterdheid is het vermogen van een persoon om op een zinvolle manier eenvoudige teksten in hun moedertaal te lezen en te schrijven. Deze elementaire vaardigheid ligt ten grondslag aan de volledige ontwikkeling van de persoonlijkheid. Helaas bestaan tegenwoordig in sommige landen geavanceerde technologieën naast extreem lage opleidingsniveaus. Volgens UNESCO kunnen ongeveer 800 miljoen volwassenen in de wereld niet lezen en schrijven. Om de aandacht van het publiek op het probleem te vestigen, werd de Internationale Dag van de Alfabetisering ingesteld.

Internationale Dag van de Alfabetisering vieren
Internationale Dag van de Alfabetisering vieren

In september 1965 vond op initiatief van UNESCO de Wereldconferentie van ministers van Onderwijs plaats in Teheran. Het hoofdthema was het probleem van het uitbannen van analfabetisme. Een van de belangrijkste punten van de definitieve resolutie van de conferentie beval de introductie van een nieuwe internationale feestdag aan - Dag van de Geletterdheid. Sinds 1966 wordt het op een specifieke dag gevierd - 8 september.

De belangrijkste vieringen worden georganiseerd en uitgevoerd door UNESCO. Traditioneel heeft elke alfabetiseringsdag een speciaal thema dat een van de functies van basisonderwijs in het leven van een persoon en de samenleving weerspiegelt. Dus in 2003 werd de vakantie gehouden onder het motto "Alfabetisering is vrijheid". De slogan herinnerde eraan dat alleen een goed opgeleide persoon volledig in de moderne samenleving kan leven en alle voordelen van de beschaving kan genieten. In 2008 was het hoofdthema van de Internationale Dag de invloed van het niveau van geletterdheid op de preventie en behandeling van verschillende ziekten (“Geletterdheid is het beste medicijn”). De evenementen in 2009 bespraken het belang van basisonderwijs voor sociale ontwikkeling en internationale samenwerking (“Geletterdheid is macht”). Het thema voor 2012 was de link tussen alfabetisering en het vreedzaam naast elkaar bestaan van verschillende culturen (Alfabetisering en Vrede).

In het kader van Internationale Dag van de Alfabetisering worden speciale UNESCO-prijzen uitgereikt voor hun bijdrage aan de verspreiding van schrijf- en leesvaardigheid - de King Sejong- en Confucius-prijzen. De eerste wordt gefinancierd door de regering van de Republiek Korea, de tweede door de Chinese autoriteiten. Ze worden opgevangen door activisten die de meest opvallende en effectieve nationale en internationale programma's uitvoeren om analfabetisme uit te roeien. Zo is de King Sejong Prize toegekend aan projecten van de National Literacy Service van Burundi en het National Institute for Adult Education in Mexico. De Confuciusprijs werd toegekend aan het Amerikaanse educatieve programma "Reading Room" dat actief is in India, Cambodja, Bangladesh en andere landen met een laag algemeen onderwijs. De beslissing over de toekenning wordt genomen door de gespecialiseerde commissies van UNESCO op basis van een grondige analyse van het project. De winnaars ontvangen herdenkingsdiploma's en geldprijzen. De prijsuitreiking opent de gala-evenementen en wordt vaak uitgezonden op televisie en op internet.

Op het hoofdkantoor van UNESCO worden wetenschappelijke en praktische evenementen gehouden over de bestrijding van analfabetisme: conferenties, rondetafelgesprekken, seminars, enz. Ze worden bijgewoond door vertegenwoordigers van internationale onderwijsorganisaties, onderzoeksinstituten, publieke structuren, politici, docenten, enz. Ze brengen hun eigen projecten onder de aandacht van collega's, delen praktijkervaringen en prestaties. In 2009 vond bijvoorbeeld een bijeenkomst van taalkundigen plaats, waarbij een reeks boeken over Harry Potter in verschillende talen van de wereld werd vertaald. Het belangrijkste evenement van Literacy Day 2010 was de opening van een nieuw UNESCO-netwerk voor kennisuitwisseling en innovatie.

Elk jaar, op 8 september, publiceren de secretaris-generaal van de VN en de directeur-generaal van UNESCO een speciale boodschap gewijd aan Internationale Dag van de Alfabetisering. Ze richten zich tot de staatshoofden, onderwijsorganisaties en individuen en dringen er bij iedereen op aan een bijdrage te leveren aan de verspreiding van de lees- en schrijfcultuur. VN-leiders nemen ook deel aan de vieringen om hun dankbaarheid te uiten aan anti-analfabetisme-activisten.

In Rusland kennen en herinneren veel mensen deze vakantie. Op 8 september worden in de meeste scholen, hoger en middelbaar gespecialiseerde onderwijsinstellingen quizzen, olympiades in de Russische taal- en letterkunde, themawedstrijden en KVN-spelen gehouden. Bibliotheekmedewerkers organiseren boekententoonstellingen gewijd aan de geschiedenis van de vakantie en de nationale eigenaardigheden van de taal. In sommige steden verspreiden jeugdactivisten folders in een toegankelijke vorm waarin ze vertellen over het belang van kennis en het naleven van de regels van meningsuiting. Natuurlijk beperken de initiatieven van Russen zich niet tot deze voorbeelden. Naarmate de populariteit van Dag van de Geletterdheid groeit, ontwikkelt zich ook de traditie om het te vieren.

Aanbevolen: