Dag Van De Staat In Litouwen

Dag Van De Staat In Litouwen
Dag Van De Staat In Litouwen

Video: Dag Van De Staat In Litouwen

Video: Dag Van De Staat In Litouwen
Video: Defensie Live uit Litouwen 2024, Mei
Anonim

Op 6 juli 1991 werd in Litouwen voor het eerst de Statehood Day gevierd. De datum viel samen met de verjaardag van de kroning van koning Mindaugas (Mindaugas), die plaatsvond in 1252. De vakantie is een jaarlijks terugkerend evenement geworden en tijdens het houden ervan hebben zich bepaalde tradities ontwikkeld.

Dag van de Staat in Litouwen
Dag van de Staat in Litouwen

Koning Mindaugas vocht actief voor de eenwording van de Litouwse landen tegen zijn buren - de Livonian Order en de Volyn-prins Daniel. In die tijd was Litouwen een heidens land. Met wisselend succes vielen Mindaugas en zijn buren - Galiciërs, Volyniërs en Samogitiërs - elkaar aan in een poging om stukken vreemd grondgebied te heroveren. Mindaugas had ook interne vijanden - recalcitrante Litouwse prinsen.

In 1251 werden Mindaugas en zijn vrouw Marta gedoopt volgens de katholieke (Romeinse) ritus en dwongen hun vazallen zich te laten dopen. Paus Innocentius IV verklaarde Litouwen tot een katholieke staat. In 1253 werden Mindaugas en Marta tot christelijke koning en koningin gekroond. Zo riep Mindaugas de steun in van het machtige Rome. Gedurende 10 jaar, tot de troonsafstand van de eerste en enige koning van het christendom in 1260, bleef Litouwen een katholieke staat.

De kroningsdag van Mindaugas wordt in Litouwen beschouwd als het begin van de integratie van het land in de Europese gemeenschap en het aannemen van christelijke spirituele waarden. In de kathedraal van Vilnius wordt een plechtige mis opgedragen. Voor het presidentiële paleis wordt een ceremonie gehouden waarbij de nationale vlag wordt gehesen, waarna het staatshoofd een plechtige toespraak houdt.

Folkloristische ensembles die volksliederen en dansen uitvoeren, treden op voor de toeschouwers die zich op het plein hebben verzameld. Liefhebbers van inheemse geschiedenis uit de gewone bevolking komen ook naar de vakantie in nationale Litouwse klederdracht. Geïnspireerd kunnen ze de zangers ondersteunen met kooruitvoeringen van hun favoriete liedjes. 's Avonds organiseert de president een feestdagreceptie voor speciale genodigden.

Nationale festiviteiten worden gehouden in parken en culturele centra door het hele land met tal van attracties, optredens van lokale en uitgenodigde artiesten en een verplichte kermis. Gasten van de vakantie worden getrakteerd op de nationale keuken. Aan het einde van de vakantie zingen de burgers in groepen het volkslied in koor.

Aanbevolen: