Hoe Wordt De Dag Van De Tsjechische Staat Gehouden?

Hoe Wordt De Dag Van De Tsjechische Staat Gehouden?
Hoe Wordt De Dag Van De Tsjechische Staat Gehouden?

Video: Hoe Wordt De Dag Van De Tsjechische Staat Gehouden?

Video: Hoe Wordt De Dag Van De Tsjechische Staat Gehouden?
Video: Geef jij een vuurtje aan een kind van 13 jaar? | Mensenkennis 2024, Mei
Anonim

De volgende Dag van de Tsjechische Staat zal worden gehouden op 28 september 2012. Deze feestdag is speciaal voor de inwoners van het land, omdat het samenvalt met de dag van de beschermheilige van Tsjechië, prins Wenceslas. Het was op 28 september, meer dan 1000 jaar geleden, dat hij de marteldood stierf.

Hoe wordt de Dag van de Tsjechische Staat gehouden?
Hoe wordt de Dag van de Tsjechische Staat gehouden?

De dag van de soevereiniteit, en het symbool van Sint Wenceslas, werd officieel ingesteld bij decreet van de president van het land in 2000. En hoewel deze datum vandaag de dag niet bijzonder wijd wordt gevierd in de Tsjechische Republiek, eren de Tsjechen de prins en wenden zich tot hem met het volgende verzoek: "Voivode van het Tsjechische land, laat ons en onze nakomelingen niet omkomen!"

En dit is geen toeval. Immers, volgens de legende verklaarde deze heerser, nadat hij de troon had beklommen, dat hij alles in het land wilde regelen zodat de vrede zou heersen, de rechters waren rechtvaardig, de mensen leefden volgens Gods geboden. Bovendien werd het voorbeeld vooral door Vaclav zelf gegeven. Hij was streng en vroom, leidde een bijna monastieke levensstijl, begreep duidelijk wanneer geweld vermeden kon worden en alles tijdens onderhandelingen opgelost moest worden, en wanneer het nodig was de wapens op te nemen.

Wenceslas was ongewoon intellectueel voor zijn tijd - hij sprak Grieks en Latijn, schreef in het Glagolitisch. En hij begreep heel goed dat er voor een kleine Tsjechische Republiek maar één kans is om te overleven en te bloeien - als de mensen zowel moreel als geschoold zijn. Dan zal het land in staat zijn interne strijd te weerstaan en zich te verdedigen tegen agressieve buren.

Van kinds af aan opgevoed door zijn grootmoeder in de geest van het christendom, deed de prins veel om deze religie in het land te verspreiden. Het was in zijn opdracht dat de prachtige hoofdtempel van de Tsjechische Republiek werd gebouwd - de kathedraal van St. Vitus in Praag. De heidense elite van de Tsjechische Republiek hield echter niet van de christelijke orde die door de prins was geïntroduceerd. Nadat hij een samenzwering was aangegaan met de troonpretendent, de broer van Vaclav Boleslav, doodde de adel de hervormerheerser. Maar zijn martelaarschap had het tegenovergestelde effect van wat de samenzweerders verwachtten. Het christendom in het land won, de gedoden werden nog populairder, hij werd verheven tot de rang van een heilige en maakte de hemelse beschermheilige van de Tsjechische Republiek.

De cultus van Wenceslas werd officieel geïntroduceerd in het land in de 14e eeuw. Zoals reeds vermeld, wordt vandaag de Dag van zijn nagedachtenis gevierd als de Dag van de soevereiniteit van het land. Elk jaar op 28 september wordt er een gebedsdienst gehouden in de kerk van St. Vitus, de basiliek van St. Wenceslas, de kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria en andere kerken in het hele land. Pelgrims uit heel Tsjechië gaan naar de relieken van de heilige. En op het Marianska-plein, in Stara Boleslav (de stad waar Wenceslas stierf en zijn relikwieën worden bewaard), leidt de aartsbisschop van Praag de belangrijkste dienst van deze processie, die de Heilige Wenceslas-processie wordt genoemd.

Op deze dag beloont de president van het land al degenen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de staat met de St. Wenceslas-medaille. In het gebouw van het Nationaal Theater wordt op de feestavond het Tsjechische volkslied gespeeld. De aanwezigen worden aangemoedigd om trots te zijn op hun land en zich te houden aan traditionele nationale waarden. Aan deze dag is ook het spirituele muziekfestival "St. Wenceslas Celebrations" gewijd. Elk jaar worden orthodoxe koren uit verschillende Europese landen uitgenodigd.

Aanbevolen: