Hoe Wordt De Dag Van De Nucleaire Arbeiders Gehouden?

Hoe Wordt De Dag Van De Nucleaire Arbeiders Gehouden?
Hoe Wordt De Dag Van De Nucleaire Arbeiders Gehouden?

Video: Hoe Wordt De Dag Van De Nucleaire Arbeiders Gehouden?

Video: Hoe Wordt De Dag Van De Nucleaire Arbeiders Gehouden?
Video: Naaien van het trouwkorset. 2024, Mei
Anonim

Nuclear Workers Day wordt elk jaar gevierd op 28 september. Op deze feestdag worden mensen geëerd wiens creatieve werk wordt geassocieerd met de energie van het vreedzame atoom en gericht is op het verbeteren van het leven van Russen.

Hoe wordt de Dag van de nucleaire arbeiders gehouden?
Hoe wordt de Dag van de nucleaire arbeiders gehouden?

Het bevel tot instelling van de Dag van de arbeiders in de nucleaire industrie werd op 3 juli 2005 ondertekend door de president van de Russische Federatie, Vladimir Vladimirovich Poetin. De datum van de vakantie - 28 september - werd niet toevallig gekozen, in 1942 op deze dag gaf het USSR State Defense Committee een bevel "Over de organisatie van het werk aan uranium". Het bevatte een beroep op de Academie van Wetenschappen van de USSR waarin werd verzocht om hervatting van het werk aan de studie van de mogelijkheid om atoomenergie te gebruiken om uraniumbrandstof of een uraniumbom te maken.

Om de toegewezen taak te volbrengen, beval het bovengenoemde bevel het Defensiecomité om een laboratorium van de atoomkern in de Academie van Wetenschappen te organiseren. Tot 1 april 1943 verplichtte de staf van de commissie wetenschappers om in het nieuwe laboratorium praktijkonderzoek te doen naar de mogelijkheid van splijting van uranium-235-kernen. Op 1 november 1942 was het de bedoeling om 1 gram radium over te dragen aan de Academie van Wetenschappen van de USSR, zodat wetenschappers een constante bron van neutronen hebben en 30 gram platina voor de vervaardiging van een laboratoriumcentrifuge. Dat is de reden waarom 28 september 1942 wordt beschouwd als de geboortedag van kernenergie in Rusland.

Momenteel zijn er tien kerncentrales in bedrijf in de Russische Federatie. Het percentage opgewekte elektriciteit in kerncentrales bedraagt 15-16%. Tegen 2030 moet dit cijfer worden verhoogd tot 25%. De grootste Russische kerncentrales zijn Kalininskaya, Balakovskaya, Kurskaya, Novovoronezhskaya, Leningradskaya en Smolenskaya.

In de afgelopen decennia heeft de verenigde arbeid van verschillende generaties wetenschappers, hooggekwalificeerde specialisten en ingenieurs in Rusland een krachtige productie- en technologische basis gevormd die de defensiecapaciteit en energiezekerheid van Rusland garandeert.

De nucleaire industrie wordt terecht beschouwd als een van de strategisch belangrijke sectoren van de economie; de staat krijgt prioritaire aandacht voor de ontwikkeling ervan. Op deze feestdag reikt de president van de Russische Federatie voor speciale verdiensten certificaten en eretekens uit aan uitstekende werknemers in de nucleaire industrie, eert werknemers in deze industrie en in het veld. Feestelijke evenementen worden gehouden in Russische instellingen die verband houden met het werk van nucleaire wetenschappers: erecommissies worden geopend, plechtige vergaderingen worden gehouden. Presentaties van nieuwe projecten worden gehouden in educatieve en tentoonstellingscentra, concerten worden georganiseerd met de deelname van beroemde muzikanten en artiesten.

Er wordt veel aandacht besteed aan het bevorderen van respect voor het werk van werknemers in de nucleaire industrie en bij de jongere generatie. Op scholen vertellen leraren in scheikunde en natuurkunde op deze dag schoolkinderen over het enorme belang van atoomenergie voor het menselijk leven, over de kracht en creatieve kracht van het atoom. Docenten spreken de hoop uit dat kernenergie nooit voor destructieve doeleinden zal worden gebruikt.

Aanbevolen: