Wat Staat Er Op Tafel Bij Sinterklaas

Inhoudsopgave:

Wat Staat Er Op Tafel Bij Sinterklaas
Wat Staat Er Op Tafel Bij Sinterklaas

Video: Wat Staat Er Op Tafel Bij Sinterklaas

Video: Wat Staat Er Op Tafel Bij Sinterklaas
Video: Toon Hermans - One Man Show 1974 - Snieklaas 2024, Mei
Anonim

Nieuwjaar is altijd een feestdag die wordt gekenmerkt door een uitgebreid feest en het bereiden van verschillende gerechten. Maar weinig mensen dachten na over wat er op verschillende tijdstippen op tafel stond bij de kerstman en welke lekkernijen hij vooral lekker vond.

Wat staat er op tafel bij Sinterklaas
Wat staat er op tafel bij Sinterklaas

In het oude Rusland geloofde men dat als de winter besneeuwd en ijzig was, het de moeite waard was om volgend jaar op een uitstekende oogst te wachten. Daarom begonnen ze, om de winter te eren, dit seizoen te behagen en vooral om de nobele verkoudheid te verheerlijken, verschillende namen aan de vorst te geven. Zodra Moroz niet werd genoemd - Treskunets, Studenets, Morozko. En pas veel later verscheen de naam die we kennen - de kerstman.

Om de aandacht van de kerstman te trekken, was het noodzakelijk om een bepaalde ritus uit te voeren, die in Rusland "klikken" werd genoemd. Hiervoor werden kutia en heerlijke pannenkoeken bereid. Ze zetten deze lekkernijen op de veranda van het huis of op het raam. Men geloofde dat als de kerstman vol en tevreden is, de oogst in de zomer niet zal lijden.

Legende over de kerstman, pannenkoeken en vastenavond

Er is een legende onder de noordelijke volkeren dat de kerstman een dochter had die Maslenitsa heette. Het meisje was bescheiden, onopvallend, erg verlegen voor mensen. Een keer merkte een persoon haar op en vroeg om hulp: mensen waren de winter beu en wilden opwarmen en plezier hebben. Toen veranderde Maslenitsa in een Russische schoonheid, blozend en opgewekt. Ze begon te dansen, ronddansen te leiden en iedereen te trakteren op heerlijke pannenkoeken. De mensen bij de festiviteiten waren zo blij dat ze de strenge winter vergaten. Sindsdien heeft de Kerstman altijd pannenkoeken van zijn geliefde dochter Maslenitsa op tafel.

Moderne Kerstman

Onze kerstman woont in Veliky Ustyug. En natuurlijk viert hij het nieuwe jaar met iedereen. Op tafel bij de Kerstman staan paddenstoelen en bessen, augurken en confituren, dumplings, verschillende taarten, snoepjes, mandarijnen en nog veel meer verschillende soorten snoep. Maar de kerstman drinkt geen alcohol, hij geeft de voorkeur aan sappen en vruchtendranken van natuurlijke bessen die in onze bossen worden verzameld.

Aanbevolen: