Wanneer Is Het Feest Van Driekoningen?

Inhoudsopgave:

Wanneer Is Het Feest Van Driekoningen?
Wanneer Is Het Feest Van Driekoningen?

Video: Wanneer Is Het Feest Van Driekoningen?

Video: Wanneer Is Het Feest Van Driekoningen?
Video: Driekoningen 2024, April
Anonim

De doop is een van de belangrijkste feestdagen voor christenen. Het voltooit de kersttijd, die voor orthodoxe christenen duurt van 7 tot 19 januari. Het begin van de feestdag is Epiphany Eve, die wordt gevierd op 18 januari.

Wanneer is het feest van Driekoningen?
Wanneer is het feest van Driekoningen?

instructies:

Stap 1

Driekoningen wordt jaarlijks gevierd op 6 januari door katholieken en 19 januari door orthodoxe christenen. Het is gewijd aan de doop van Christus in de Jordaan. In de oudheid, toen deze gebeurtenis plaatsvond, werden alleen volwassenen gedoopt die bewust tot het geloof kwamen. Het is niet verwonderlijk dat Jezus Christus op dertigjarige leeftijd werd gedoopt.

Stap 2

Deze feestdag heeft ook een tweede naam - Driekoningen. Omdat toen Christus werd gedoopt, de Heilige Geest op hem neerdaalde in de gedaante van een duif, en de stem van God de Vader uit de hemel kwam en hem tot zijn zoon verklaarde. Zo vond er nog een belangrijke gebeurtenis plaats - de verschijning van de drie-enige godheid.

Stap 3

In kerken vindt op deze dag de wijding van water plaats. In de oudheid werd de ceremonie uitgevoerd aan de oevers van een rivier of meer. Daar boorden ze een gat in de vorm van een kruis en noemden het Jordan. Toen bad de priester boven het water en liet het kerkkruis in het gat zakken. Daarna werd het water als gedoopt beschouwd. De parochianen rekruteerden het in de vaten die ze meebrachten en droegen het naar huis.

Stap 4

Men geloofde dat doopwater geneest van ziekten, een persoon kracht en gezondheid schenkt. Daarom leek de gewoonte om in het ijsgat te zwemmen. De zieken probeerden in het Epiphany-ijsgat te duiken, in de hoop op een spoedig herstel. Zwemmen was verplicht voor degenen die tijdens de kerstperiode als mama liepen. Zo spoelden ze hun "demonische gedaante" af.

Stap 5

Momenteel wordt er geen water meer uit rivieren en meren gehaald. Het wordt ingewijd in de kerk en vervolgens voor iedereen uitgegoten. De gewoonte om in het ijsgat te zwemmen is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, maar weinigen durven dit te doen.

Stap 6

Met behulp van doopwater probeerden ze zichzelf te beschermen tegen boze geesten. Om dit te doen, besprenkeld met het alle hoeken in het huis, tuin en bijgebouwen. Het hele jaar door probeerden ze op een lege maag een kleine hoeveelheid Driekoningenwater te drinken. Men geloofde dat het een persoon kracht geeft die de gezondheid versterkt en beschermt tegen alle negatieve invloeden.

Stap 7

In tegenstelling tot Kerstmis en Kersttijd, wordt Driekoningen niet geassocieerd met luidruchtige feesten, waarzeggerij, liedjes of dansen. Maar er zijn veel overtuigingen en tekenen. Zo probeerden ze aan de hand van het weer op Driekoningen het weer voor de komende zomer te bepalen. Als de dag zonnig en ijzig was, verwachtten ze een hete en hete zomer. Veel overtuigingen werden geassocieerd met het menselijk lot. Men geloofde dat als een baby op deze dag wordt gedoopt, zijn hele leven gelukkig zal zijn. Als matchmaking plaatsvindt op Epiphany, zal het jonge paar hun hele leven in liefde en harmonie leven. De doop beëindigt de wintercyclus van de grote jaarlijkse feestdagen.

Aanbevolen: