Wanneer Is Het Feest Van De Heilige Apostelen Petrus En Paulus In 2019?

Inhoudsopgave:

Wanneer Is Het Feest Van De Heilige Apostelen Petrus En Paulus In 2019?
Wanneer Is Het Feest Van De Heilige Apostelen Petrus En Paulus In 2019?

Video: Wanneer Is Het Feest Van De Heilige Apostelen Petrus En Paulus In 2019?

Video: Wanneer Is Het Feest Van De Heilige Apostelen Petrus En Paulus In 2019?
Video: Het Feest van Bazuinen en de Gebedsweek | Kerk van God 2024, April
Anonim

De dag van Petrus en Paulus is een grote christelijke feestdag ter ere van de twee belangrijkste apostelen en discipelen van Christus, die een pijnlijke dood hebben ondergaan, maar het geloof niet hebben afgezworen. Hun levenspad is een voorbeeld voor elke ware gelovige.

Wanneer is het feest van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus in 2019
Wanneer is het feest van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus in 2019

Geschiedenis en datum van de vakantie

In 2019 valt het Feest van de Heilige Primaat Apostelen Petrus en Paulus, volgens de kerkelijke kalender op 29 juni. De geschiedenis van deze heilige grote martelaren is mooi en droevig tegelijk. Ze hebben het belangrijkste deel van hun levenspad afgelegd met hun leraar Jezus Christus, maar ze werden niet meteen een van zijn apostelen. Peter, die bij zijn geboorte de naam Simon kreeg, is geboren en getogen in een eenvoudig vissersgezin met zijn broer Andrey. De laatste stelde de jonge visser aan Jezus voor.

Beeld
Beeld

Later werd Petrus een belangrijke deelnemer aan de meeste evangelische evenementen en was hij samen met Jezus aanwezig in de hof van Getsemane. Tijdens de aanval op de Leraar van de bewakers die met Judas meekwamen, verloochende hij Christus drie keer, waar hij later lang berouw voor had en vergeven werd aan degenen die hij bijna had verraden. Nadat hij het ware pad was ingeslagen, begon Petrus te dwalen en mensen tot het christendom te bekeren. Net als de Leraar bezat hij genezende kracht, stond hij bekend om zijn vriendelijkheid, bescheidenheid en vrijgevigheid. Als gevolg daarvan grepen de Romeinen de apostel en veroordeelden hem tot de dood door kruisiging. Hij stond erop om met gebogen hoofd gekruisigd te worden, omdat hij zichzelf onwaardig achtte om te sterven zoals Jezus.

Paulus, die vanaf zijn geboorte de naam Saulus droeg, was aanvankelijk een felle tegenstander van christenen. Er wordt aangenomen dat hij op een dag de stem van Jezus zelf hoorde, waardoor hij geloofde en zich van zijn daden bekeerde. De jonge man onderging het doopritueel en werd sindsdien Paulus genoemd, een toegewijde discipel van Christus en een prediker van het christendom. Voor zijn preken werd hij meer dan eens naar de gevangenis gestuurd, en uiteindelijk veroordeelden de Romeinen hem tot onthoofding. Paulus stierf stoïcijns, zonder ook maar een seconde zijn geloof op te geven.

Hoe de vakantie wordt gevierd

De Heilige Apostelen Petrus en Paulus worden de Kerk van de Eerste genoemd, omdat zij aan de oorsprong stonden van de verspreiding van het christendom. Dankzij Petrus verspreidde de religie zich naar de Joodse landen en door de inspanningen van Paulus werd een groot aantal Romeinse heidenen bekeerd. Deze grote orthodoxe feestdag wordt voorafgegaan door de Peter Lent. Aan de vooravond van de viering worden diensten gehouden, waarbij paremia's worden voorgelezen en kanunniken worden gezongen met een beroep op de heilige apostelen.

Beeld
Beeld

Op deze dag bezoeken gelovigen tempels en kathedralen door het hele land en nemen ze direct deel aan kerkdiensten. Ook op de feestdag is het gebruikelijk om te biechten, de communie te ontvangen en akathisten te zingen. Volgens de traditie dragen de geestelijken die de rituelen uitvoeren gele of witte kleding. Gebedsgezangen die op de feestdag klonken, verheerlijken niet alleen Petrus en Paulus, maar ook de Here God, die jonge mannen begiftigde met grote rede en zachtmoedigheid, beroofd van kwade bedoelingen en daden. Tegenwoordig worden de heilige apostelen beschouwd als leraren en instructeurs van alle gelovigen.

De eerste kerken ter nagedachtenis aan Petrus en Paulus werden al in 324 na de geboorte van Christus opgericht. Er wordt aangenomen dat sinds die tijd het feest van de eerste apostelen wordt gevierd. Veel kerkelijke instellingen in Rusland zijn naar hen vernoemd, en in de Novgorod Sophia-kathedraal kun je nog steeds het eerste icoon op Russische bodem zien met de afbeelding van de apostelen.

Aanbevolen: